U prostorijama Poslovno inovacijsko potpornog centra u Industrijskom parku Nova Gradiška, poduzeće Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. nositelj projekta “Tehnološki inkubator” Nova Gradiška danas, 1. srpnja potpisalo je Ugovor o izgradnji poslovne građevine tehnološkog inkubatora s poduzećem “GIC Gradnja” d.o.o. iz Zagreba te Ugovor za usluge stručnog nadzora gradnje s poduzećem “Ingri” d.o.o. iz Ruščice.

Ugovor su potpisali direktor novogradiškog Industrijskog parka Adam Đanić i predstavnici izvođača radova, direktori tvrtke „GIC Gradnja” iz Zagreba Boris Heljić i tvrtke koja će izvoditi stručni nadzor, „Ingri” iz Ruščice, Ivan Rašić. Uz partnere u projektu, svečanosti potpisivanja ugovora su nazočili zamjenik župana Brodsko posavske županije Stjepan Bošnjaković i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Projekt “Tehnološki inkubator Nova Gradiška” realizira se u okviru Poziva „Razvoj poslovne infrastrukture“ u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 29.847.343,00 kune, od čega bespovratna europska sredstva iznose 19.945.084,25 kuna.

Svrha projekta „Tehnološki inkubator Nova Gradiška” je razvoj visoko kvalitetne poduzetničke poslovne infrastrukture kao osnove za razvoj poduzetništva i privlačenje investicija temeljenih na inovacijama, znanju i naprednim tehnologijama, koje omogućava stvaranje visoko kvalitetnih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na učinkovito upravljanje okolišem i resursima.

Projekt se realizira s općim ciljem doprinosa pametnom i održivom regionalnom razvoju i poboljšanju razine konkurentnosti Brodsko posavske županije i šire regije razvojem visokotehnoloških tvrtki i privlačenjem visokotehnoloških ulaganja.Razvojem poduzetničko poslovne infrastrukture stvaraju se uvjeti za intenzivni razvoj postojećih i osnivanje novih tvrtki utemeljenih na znanju i novim tehnologijama, te privlačenjem investicija u sektore visoke tehnologije.

Nositelj projekta „Tehnološki inkubator Nova Gradiška” je Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. za razvoj i ulaganje, dok su partneri u projektu Grad Nova Gradiška i Centar za tehnološki razvoj Slavonski Brod.Suradnici na projektu su Strojarski fakultet Slavonski Brod, Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Tera Tehnopolis Osijek, Cekom za napredno inženjerstvo Nova Gradiška d.o.o., Brodsko posavska županija te Industrijsko obrtnička škola.

Nakon uspješno realiziranih projekata Industrijskog parka Nova Gradiška kao što su projekt Poslovno inovacijski potporni centar sufinanciran iz europskog fonda CARDS, projekata u okviru IPA 4 za Razvoj ljudskih potencijala – „Nove vještine za novo zapošljavanje“ i „Mladi na tržištu rada“, projekta “Promicanje razvoja poduzetništva zasnovanog na inovacijama, znanju i novim tehnologijama u Brodsko-posavskoj županiji – TEHNOPARK Nova Gradiška” financiranog iz IPA 3c programa za Poslovnu infrastrukturu te projekta „Nove vještine za nove poslovne mogućnosti“; „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“ je još jedan projekt koji se financira iz fondova Europske unije, a svojom vrijednošću ujedno predstavlja i najveći projekt Industrijskog parka Nova Gradiška do sada.

Svakako ovom prigodom treba istaknuti da odobrenje projekta „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“ predstavlja i potvrdu stručnosti gradske razvojne agencije “Industrijski park Nova Gradiška d.o.o.“ koji je u suradnji s partnerima pripremio projekt te će obavljati i njegovu provedbu.Realizacija ovoga projekta imat će izravan pozitivan utjecaj na unapređenje konkurentnosti županije i regije te održivi razvoj, unapređenje ulagačkog potencijala i potencijala za zapošljavanje u regiji, a rezultati navedenog projekta, između ostaloga, bit će temelj za daljnju provedbu projekata financiranih iz Europske unije.

Cilj stvoriti vrhunsku ulagačku destinaciju

– Cilj je stvoriti međunarodno prepoznatu vrhunsku ulagačku destinaciju i inkubator koji pruža ciljane, visokospecijalizirane usluge poduzećima, istraživačkim i obrazovnim institucijama u području razvoja i primjene novih tehnologija, znanja i inovacija u ciljanim industrijskim sektorima. Sve to omogućit će jačanje kapaciteta poduzeća za razvoj inovativnih proizvoda i usluga, potaknuti unapređenje konkurentnosti poslovnog sektora te stvaranje i privlačenje inovativnih i tehnološki orijentiranih poduzeća u tehnološki intenzivne sektore, s posebnim naglaskom na učinkovito upravljanjem okolišem i resursima.U okviru projekta planirana je izgradnja poslovne građevine bruto površine 5.400 metara kvadratnih, odnosno 5046 metara kvadratnih neto površine što predstavlja prvu fazu objekta ukupne površine 8.700 metara kvadratnih. Navedena građevina uključuje uredski prostor, laboratorijski prostor, co-working područje, koferencijsku i edukaciju dvoranu, proizvodno-servisni prostor te zajedničke prostorije – istaknuo je direktor Industrijskog parka Adam Đanić.

– Došao je ozbiljan trenutak potpisivanja ugovora jer ovo je prvi projekt u nizu koji će činiti ciklus novih ulaganja u Industrijski park. Lokalna samouprava se pokrenula kako bi se planirani projekti u gospodarstvo i realizirali. Ulagati u gospodarstvo je izuzetno teško, za to je potrebno puno lobiranja i vremena. S obzirom da se ovaj projekt većim dijelom financira sredstvima Europske unije, proces je bio znatno sporiji.Ovo je početak jednog velikog projekta koji će se brzo nastaviti u realizaciji drugih projekata. Vrlo brzo raspisat ćemo natječaj za izvođenje sedam milijuna kuna poduzetničke infrastrukture. To znači da ćemo napraviti još jednu cestu s kompletnom infrastrukturom i u potpunosti staviti Industrijski park u funkciju. Druga dobra stvar je potpisivanje ugovora o dodjeli 450 tisuća kvadrata s ministrom državne imovine Goranom Marićem. Time ćemo postati najveća ulagačka destinacija i sve ovo što se događa povijesni su dani za Novu Gradišku.Već sljedeći tjedan potpisat ćemo ugovor o prekograničnoj suradnji s Gradom Šapcem za izgradnju fotonaponske elektrane. Sve to je je jedan veliki zamašnjak za razvoj gospodarstva i ljude ovoga kraja. Slijedi projekt CEKOM-a koji će također, zaokružiti kompletnu gospodarsku priču – istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić.

– Pratim ovu priču od samih početaka. Drago mi je da je ovaj projekt doveden pred svoju izvedbenu fazu. To će biti prvi poduzetnički inkubator takve vrste u našoj Brodsko posavskoj županiji. Veseli činjenica da je popunjenost već sada 50 % i to će biti dodatna priča i benefit kvaliteti Industrijskog parka. Ujedno je to i dobra prilika za startupove, tehnološki inovativne tvrtke u Novoj Gradiški i širem okruženju kako bi pridonosili razvoju gospodarstva i šire društvene zajednice. U ovom se trenutku provode brojni projekti na području Brodsko posavske županije, sustav navodnavanja Davor Orubica, kompletna lučka i riječka infrastruktura u Luci Slavonski Brod. Radimo i na projektima izgradnje širokopojasne infrastrukture, To je naša misija, stvarati uvjete za gospodarski napredak i razvoj, a ovaj projekt Tehnološkog inkubatora je upravo takav – istaknuo je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

Radovi na izgradnji Tehnološkog inkubatora bi trebali biti gotovi u roku sljedećih deset mjeseci.

 

Komentari