Udruga gluhih i nagluhih započela je protekli tjedan s provođenjem projektnih aktivnosti projekta ‘Kreativnošću do karijere’, podržanog od strane Agencije za mobilnost i programe EU, nadležne za provođenje programa Europske Komisije “Mladi na djelu”.

Tako je od 01. – 03. kolovoza u Požegi održan pripremni sastanak partnera koji je uključivao 6 sudionika, tzv. youth leader-a  iz 6 europskih zemalja uključenih u ovaj projekt – Slovenije, Španjolske, Litve, Turske, Rumunjske i Hrvatske.
Sudionici ovog sastanka su tijekom dva dana odradili sve bitne pripremne aktivnosti vezane uz održavanje ove razmjene mladih, kao što su selekcija sudionika, utvrđivanje rasporeda aktivnosti, podjela dužnosti itd.

 

Podsjetimo, ‘Kreativnošću do karijere’ je projekt UGNG koji se odvija u sklopu programa ‘Mladi na djelu’. Riječ je o razmjeni mladih koja će uključivati 30 mladih iz 6 europskih zemalja,  te koja će se održati u Požegi od 20. do 29. kolovoza. Tema projekta se temelji na velikoj nezaposlenosti mladih u EU,  čija stopa trenutno iznosi i do 23 %, a u nekim zemljama i više. Ovakva situacija je jedan od glavnih problema s kojim se susreću sva europska društva, zato što su mladi, naročito oni s invaliditetom, jedna od najmarginaliziranijih grupa na tržištu rada. Mladi su često prvi koje se otpušta, kada se gospodarska situacija pogorša, a zadnji koje se zapošljava kada se ista stabilizira.

 

U ovom projektu želimo dati priliku mladima da predstave problem nezaposlenosti mladih u Europi i potaknuti sudionike na razmišljanje u smjeru stvaranja inkluzivnog rasta temeljenog na suradnji različitosti, te postizanje rezultata na dobrobit svih, što je ključ u borbi protiv siromaštva i marginalizacije.

Autor: Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Komentari
Prethodni članakPreminuo stogodišnji svećenik Požeške biskupije Stjepan Benić
Sljedeći članakObilježavanje 85. godišnjice smrti Stjepana Radića