Kratko ćemo danas…nove osnovice za obračun doprinosa

Kao što sam već najavila, dolaze nove promjene koje se odnose na sve poslodavce ali i na sve druge poduzetnike od 01.01.2024.

Jedna od najvažnijih je povećanje minimalne bruto plaće koja će iznositi 840,00 € u bruto iznosu – za poslodavca je to ukupan trošak od 978,60 € ako je osoba starija od 30. godina, a ako je mlađa tada je iznos bruto plaće 840,00 €. Neto plaća bi tada iznosila 671,93 €. Međutim neto može biti i drugačiji s obzirom da je ovo izračun s najvećom poreznom stopom oporezivanja dohotka od 23,60 % – koja se odnosi na Zagreb.

Član uprave – direktor ima novu osnovicu bruto plaće od 1.014,00 €.

Obrtnik koji plaća porez po dohotku ima novu osnovicu također od 1.014,00 € – doprinosi su u ukupnom trošku – 370,11 €, dok za paušalista trošak iznosi 227,76 €.

Obrtnik dobitaš ima novu osnovicu od 1.716,00 €.

Nove propisane plaće mogu značajno utjecati na poslodavca jer predstavljaju povećanje troškova rada. Utjecaj će ovisiti o različitim čimbenicima, uključujući visinu povećanja plaća, veličinu tvrtke, industriju, zakonodavstvo i tržište rada. Evo nekoliko načina na koje povećanje propisanih plaća može utjecati na poslodavca:

  1. Povećanje troškova: Povećanje plaća povećava ukupne troškove rada za poslodavca, uključujući plaće, doprinose, poreze i potencijalno druge povlastice zaposlenika kao što su zdravstveni i mirovinski planovi.
  2. Smanjenje profitabilnosti: Ako tvrtka nije u mogućnosti povećati cijene svojih proizvoda ili usluga kako bi nadoknadila povećanje troškova, to može rezultirati smanjenjem profitabilnosti.
  3. Prilagodba proračuna: Poslodavci će možda morati prilagoditi svoj proračun kako bi pokrili veće troškove plaća, što može uključivati smanjenje drugih rashoda ili potraživanje novih izvora prihoda.
  4. Potencijalni gubitak radnih mjesta: Ako poslodavci ne mogu podnijeti povećane troškove plaća, to može dovesti do smanjenja broja radnih mjesta, smanjenja radnog vremena ili odgode zapošljavanja novih radnika.
  5. Konkurentska sposobnost: Povećanje plaća može utjecati na konkurentske prednosti poslodavca na tržištu rada. Ako konkurentske tvrtke nude slične plaće, to može otežati privlačenje i zadržavanje kvalificiranih radnika.
  6. Pravni i regulatorni usklađenost: Poslodavci moraju biti pažljivi da se pridržavaju zakona i propisa koji se odnose na minimalne plaće i druge radne uvjete kako bi izbjegli pravne probleme.
  7. Povećanje produktivnosti: Povećanje plaća može potaknuti radnike na veću produktivnost i bolju motivaciju, što može dugoročno koristiti poslodavcu.

Sve ovisi o specifičnim okolnostima svake tvrtke. Neki poslodavci mogu se prilagoditi povećanim plaćama bolje od drugih, ovisno o njihovim financijskim resursima, tržištu na kojem djeluju i sposobnosti da prilagode svoje poslovanje novim uvjetima. Važno je da poslodavci pažljivo prate promjene u zakonodavstvu i tržištu rada te razmotre kako najbolje reagirati na povećanje propisanih plaća.

Vjerujem da će Vam još detalja oko samog obračuna plaća objasniti i Vaša računovodstva, ali sigurno je da i radniku treba pojasniti detalje novog obračuna.

Mirela

Komentari
Prethodni članakMinistrica Vučković održala sastanak u Slavonskom Brodu: Posjednicima nadoknađeno 3,9 milijuna eura za eutanazirane svinje
Sljedeći članakŠportska udruga gluhih Nova Gradiška druga na Međunarodnom turniru u Linzu