Orgulje su poput ljudi, svake jedinstvene i različite od drugih. Teško je danas zamisliti katedralu, crkvu ili koncertnu dvoranu bez orgulja. Kraljica instrumenata, kako ih je Mozart nazvao, svojim zvukom vibrira čitavim prostorom noseći slušatelja daleko od svakodnevice.

– Orgulje nas zvučeći potiču da poniremo u svoje najskrovitije dubine i postavljamo si neizbježna pitanja o smislu, sjedeći u nekoj gotičkoj katedrali poput one u Reimsu ili Chartresu, dok se fantastično titranje obojene svjetlosti vitraja stapa s titranjem zraka iz orguljskih svirala zatvarajući krug jedinstva svih umjetnosti – rekla je o ovom jedinstvenom instrumentu sinoćnja gošća „Heferer festivala“, Ljerka Očić,  prof. art., hrvatska orguljašica, jedna od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica.

U jedinstvenom prostoru crkve svete Terezije Avilske u Novoj Gradiški desetu godinu zaredom održano je jedinstveno događanje, „Heferer festival“, koncert na orguljama.

Koncert je održan je u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, Umjetničke radionice Heferer – Prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira, župnog ureda Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i novogradiškog ogranka Matice hrvatske, a Novogradiščani, a svi ljubitelji glazbe imali su sinoć prigodu uživati u vrhunskom glazbenom doživljaju.

U sklopu ovog događanja u crkvi svete Terezije Avilske nastupili su istaknuti glazbeni umjetnici, orguljašica Ljerka Očić i oboist Branko Mihanović i sjajnim izvedbama oduševili nazočne.

Pozdravne je riječi gostima i posjetiteljima uputio župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije vlč. Branko Gelemanović.

Orguljama smještenim u Crkvi Svete Terezije Avilske oduševljeni su i znalci, ali i znatiželjnici. Od 1850. kada su izgrađene za župnu crkvu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, godine 1929. pregrađene su i prenesene na sadašnje mjesto. Postojećih 11 vokalnih registara raspoređeno je na jednom manualu i pedalu dok se izvorno instrument sastojao od 14 registara raspoređenih na dva manuala i pedalu. Orgulje su mehaničkog sustava sa zračnicama na kliznice i tonskim kancelama. Temeljitu i cjelovitu restauraciju izvršila je radionica Heferer 2012.godine.

Nakon što su restaurirane povijesne orgulje koje je davne 1850.godine izradio Ivan Pumpp, a potom obnovljen i najznačajniji sakralni spomenik najmlađeg grada u Hrvatskoj, arhitektonski biser Nove Gradiške, crkva svete Terezije Avilske postala je i mjesto gdje se susreću kultura i tradicija.

Od tada se u okviru godišnjih koncerata tvrtke Heferer i novogradiški zaljubljenici u klasiku imaju priliku duhovno obogatiti. Sinoćnje, jubilarno, deseto događanje bila je kruna svih prethodnih i prava potvrda da s ovakvim sjajnim koncertima treba nastaviti.

 

Komentari