Malena i Klepetan nisu imali sretnu godinu iza sebe. Klepetan je gnijezdo napustio već u rano proljeće. Kako ističe vrijedni domar Stjepan Vokić, koji već godinama, pazi na njih, ove godine nisu imali ni prinova.

S tugom u očima Stjepan gleda u gnijezdo Malene. Kako ističe, ovo je bila teška godina za sve. Mjesec dana nakon dolaska, već 18. travnja, napustio je svoju Malenu. Prema Stjepanovim riječima, imao je i dostojanstven ispraćaj. Njegov odlazak teško je pao i njegovoj dugogodišnjoj ljubavi. Kako bi ju bar malo razveselio, nakon 15 godina Stjepan najavljuje obnovu gnijezda i pratećeg postolja. Briga oko Malene iziskuje puno truda i rada. Nakon 27 godina Stjepan zna to jako dobro. Najavljuje nastavak brige o svojoj ljubimici koja je, sada je već sasvim sigurno, ostala bez svoje životne ljubavi.

-” Oporavit će se ona. Trenutačno jako pati, ali uskoro će početi normalno jesti. Za godinu dana zaboravit će Klepetana i mogla bi se preudati,” rekao je Sandro Jurišić, potpredsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

-” Ako im partner ugine, one tuguju punih godinu dana, a nakon toga, ako su još spolno aktivne, nalaze drugog partnera.” – kaže Jurišić. Dodao je da rode mogu tijekom letenja stradati na dalekovodima koji ih sprže ili vjetroelektranama, u koje se mogu lako zabiti u magli. Ornitolog ne vidi ništa zabrinjavajuće zbog malog broja jaja koja su ove godine imali Malena i Klepetan. Imali su ih samo troje. Dva su se smrzla, a treće je bilo mućak. -” Ako neravnomjerno sjedi na jajima, mogu se pretvoriti u mućak. Ništa neobično.” – zaključio je Jurišić.

Izvor: Brodportal

Komentari
Prethodni članakNitko se nije prijavio na posao iako nude plaću od 14 tisuća kuna i stan od 55 kvadrata
Sljedeći članakOdlični uspjesi Novogradiščana u Tuzli / foto