Članovi radnih tijela Gradonačelnika, Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška, održali su 31. siječnja 2024. prvu ovogodišnju radnu sjednicu.

Na dnevnom redu sjednice bila su izvješća o radu za 2023. godinu, koje su pripremili predsjednici radnih tijela mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije i Marko Ćosić, mag.cin. Tijekom prošle godine u okviru lokalnog preventivnog programa organizirana je u našem gradu izložba učeničkih plakata povodom Svjetskog dana nepušenja, tribina „Međuresorna suradnja kao ključ za uspješnu borbu protiv ovisnosti” povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, stručni skup „Prevencija vršnjačkog nasilja u funkciji prevencije ovisnosti i skrbi o mentalnom zdravlju djece i mladih“ povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom te 35 aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti (sajam izvannastavnih aktivnosti, edukacije, radionice, debate, kvizovi, koncert, predstava, forum kazalište, izložbe, sportske igre i dr.).

Suradnici Koordinacijskom tijelu za prevenciju ovisnosti i Vijeću za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška u provedbi preventivnog programa bile su gradske osnovne škole „Mato Lovrak“ i Ljudevita Gaja, Elektrotehnička i ekonomska škola, Gimnazija, Industrijsko-obrtnička škola, Policijska postaja Nova Gradiška, Dom kulture Nova Gradiška, Gradsko društvo Crvenog križa, Udruga „Pozitiva“, Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ i Povjerenstvo za ovisnosti i ovisnička ponašanja na području Brodsko-posavske županije.

U sklopu suradnje s osječkom Udrugom za borbu protiv ovisnosti “NE-ovisnost”, članovi radnih tijela Gradonačelnika posjetili su Terapijsku zajednicu za rehabilitaciju ovisnika u Vrbici kod Đakova, a odazvali su se i pozivu na svečano obilježavanje 20. godišnjice Udruge „NE-ovisnost“ u Osijeku.

U nastavku sjednice usvojeni su Programi rada Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška za tekuću godinu, sukladno financijskim sredstvima osiguranima u Proračunu Grada Nova Gradiška za 2024. godinu za Program Dodatne usluge u zdravstvu i preventiva – Aktivnost Prevencija kriminaliteta i ovisnosti.

Lokalni preventivni program usklađen je s Nacionalnom strategijom djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine i važećim aktima strateškog planiranja prevencije kriminaliteta na nacionalnoj razini.

Komentari
Prethodni članakRaspored slavlja sakramenta svete Potvrde
Sljedeći članakBruno Rakonić objavio prvu autorsku pjesmu