Danas je u organizaciji konjogojske Udruge “Konji bili, konji vrani” održano natjecanje u nekoliko konjičkih disciplina. Svoju brzinu i preciznost pokazali su kočijaši u upravljanju slavonskim kolima, fijakerima dvoprezima i jednoprezima, te jahači na sedlu i bez sedla. Ocjenjivala se i ljepota slavonskih kola, ali i kićenost konja i kočijaša.

Udruga domaćin se prije svega brine o očuvanju tradicije, običaja i najljepšeg slavonskog blaga, konja. Treću godinu za redom ugostili su konjogojce iz cijele Slavonije i pokazali svoje vještine u upravljanju kolima, fijakerima i tekličkom jahanju, te na taj način potaknuli druge da im se priduže. Prije samog natjecateljskog dijela, svečana povorka svih sudionika prođe ulicama Grada kako bi uveselili građane, posebno one najmlađe.

Slavko Marošević, Jakob Oršulić i Ivan Laktić primili su priznanja Udruge organizatora za nesebičnu pomoć pri osnivanju Udruge “Konji bili, konji vrani”, organizaciji današnje manifestacije, a i kao dugogodišnji konjigojci i ljubitelji konja.

Ivan Kuna, mag.ing.agr., upravitelj Državne ergele Đakovo, danas u ulozi glavnog suca  pohvalio je organizatore na njegovanju tradicije uzgoja konja i promoviranju sporta konjskih utrka i natjecanja u ljepoti konja i kola. Istaknuo je važnost ove manifestacije kako za Grad Novu Gradišku, tako i za Slavoniju i Baranju. Iako je uzgoj konja danas prilično nepopularan i skup hobi, u posljednje vrijeme se ipak pojavljuje sve veći interes. U tome prednjače žene kao veće ljubiteljice konja. Saborski zastupnik i dožupan brodsko – posavski, Davor Vlaović, također je pohvalio organizatore i s ponosom ukazao na to kako prednjačimo po broju uzgojenih konja kao županija.

Posebna disiplina današnjeg susreta svakako je natjecanje za najljepšu zapregu. Pobjedu je odnio Mihael Tandarić, a svojim okićenim kolima slijedili su ga Tomislav Ivić i Igor Čuletić. Osim lijepo okićene zaprege, za ovu disciplinu važno je da kola tjeraju pravi bećari i da u kolima sjede snaše, po mogućnosti dobro raspjevane. Nagradu za najizvorniju zapregu dobio je Mario Kuba, a nagradu za najveselije društvo u kolima dobila je Klara Devčić.

Manifestacija svake godine bilježi sve veći odaziv građana, ali i simpatizera Udruge koji se uključuju u rad organizacije. Dobro društvo, glazba i kapljica garancija su za nezaboravan dan, a sve to u slavonskom duhu. Stoga i ove godine zasluženo stoji ocjena odličan za ukupni dojam. I naravno sve pohvale čuvarima naše tradicije, jer dok je Udruge “Konji bili, konji vrani” bit će i konja, a bit će i Slavonije.

REZULTATI PO DISCIPLINAMA:

SLAVONSKA KOLA:
1. DRAŽEN MAĐAREVIĆ
2. IVICA ŠIMUNOVIĆ
3. MIHAEL TANDARIĆ

DVOPREG FIJAKER
1. ANDRIJA OBROVAC
2. KLARA DEVČIĆ
3. LUKA TURKALJ

JEDNOPREG FIJAKER
1. ANDRIJA OBROVAC
2. IVAN LUCIĆ
3. SINIŠA KLJAJIĆ

TEKLIČKO JAHANJE
1. KLARA DEVČIĆ
2. IGOR ČULETIĆ
3. BRUNO BUŠIĆ

no images were found

Komentari
Prethodni članakMemorijalni turnir ” Antun Tono Stanković” / Foto
Sljedeći članakOlimpijske igre Rio de Janeiro 2016. – susret naroda i kultura