Koncert NOVOJ GRADIŠKI S LJUBAVLJU na kojem će uz klavirsku pratnju Bože Letunića nastupiti operni solisti MARTINA MENEGONI, mezzosopran (naša Novogradiščanka) i MATIJA MEIĆ, bariton održat će se sutra u Domu kulture s početkom u 19,00 sati.

Ulaz je besplatan!

Martina Menegoni – mezzosopran

Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u Novoj Gradiški, Martina Menegoni u Zagrebu završava Srednju glazbenu školu Blagoje Bersa, teoretski odsjek i solo pjevanje u klasi Viktorije Badrov.

Po završetku Muzičke Akademije u Zagrebu usavršava pjevanje kod Claudie Visce u Beču na Universität für Dartstellende Kunst und Musik. Operni i koncertni repertoar izrađuje pod mentorstvom poznatih pedagoga i umjetnika: Ruže Pospiš – Baldani, Cheryl Studer, Lorenza Regazza te pijanistice Nine Cosseto.

U travnju 2015. osvaja treću nagradu na prestižnom International Competition for operatic singers Ferruccio Tagliavini u Austriji, te nastupa na Koncertu nagrađenih u Graz Oper pod ravnanjem Mariusa Burkerta uz pratnju simfonijskog orkestra Graz Oper. U rujnu iste godine na poziv svjetski poznate sopranistice Cheryl Studer nastupila je na Opernom gala koncertu u Municipal Theater Mytilini u Grčkoj.

U sezoni 2014./15. debitirala je s naslovnom ulogom Hänsela u operi Hänsel und Grätel E. Humperdincka (dirigent: Saša Britvić, redatelj: Ivan Leo Lemo) u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, nakon čega je nastupila u ulozi Olge u poznatoj produkciji opere Eugene Onegin P. I. Čajkovskog redatelja Michała Znanieckog, pod vodstvom dirigenta Nikše Bareze. U koncertnoj izvedbi Wagnerovih “Die Walküre” pjevala je ulogu Roßweiße u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i muzeju Mimara. U sezoni 2015./16. u zagrebačkom HNK-u ostvaruje ulogu Cherubina (Mozart – Le Nozze di Figaro; dirigent: N.M. Beale, redatelj: M.G. Lozano). U tekućoj 2016./2017. ostvaruje uloge Rosine (Rossini – Seviljski brijač; dirigent: T. Fačini, redatelj: K. Dolenči

), Druge dama (W. A. Mozart – Čarobna frula; dirigent: A. Bjelinski, redatelj: Z. Niessner), Linette (S. Prokofiev – Zaljubljen u tri naranče; dirigent: N. Bareza, režija: K. Dolenčić), te Mozartovog Cherubina. U sezoni 2017./2018. debitirala ulogom Ivanice u operi Adel i Mara Josipa Hatzea, te ponovila uloge Linette i Cherubina u zagrebačkom HNK-u.

Kao jedna od solistica sudjelovala je uz Zagrebačku Filharmoniju u izvedbi Debuusyeva Trois Nocturnes – Sirènes pod ravnanjem Leopolda Hagera. Solist je i baroknog ansambla Lazarus koji se bavi izvođenjem rane glazbe hrvatskih kompozitora.

Matija Meić, bariton

Matija Meić (Zagreb, 1986.), nakon završetka Srednje glazbene škole Blagoje Bersa u klasi prof. Viktorije Badrov, upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu na kojoj je diplomirao 2015. u klasi prof. Giorgia Suriana.

Godine 2011. počinje usavršavanje u Beču kod svjetski poznate vokalne pedagoginje Claudie Visce. Godine 2015. upisuje studij stručnog usavršavanja u području Lieda i oratorija na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien u klasi prof. Claudie Visce i prof. Floriana Boescha.

Od svog debija 2010. do danas u HNK-u u Zagrebu pjevao je sljedeće uloge: Levi u Nikola Šubić Zrinjski (I. pl. Zajc), Schaunard u La Boheme (G. Puccini), Belcore u L’elisir d’amore (G. Donizetti), Figaro u Il barbiere di Siviglia (G. Rossini), Figaro u Le Nozze di Figaro (W.A. Mozart), te Onegin u Eugene Onegin (P.I. Čajkovski). U produkciji Muzičke akademije u Zagrebu 2011. godine ostvaruje ulogu Escamilla u Carmen G. Bizeta koju je izvodio u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i HNK-u u Rijeka.

2013. pjeva Guglielma u Cosi fan tutte W.A. Mozarta na Dubrovačkim ljetnim igrama. Po dolasku na studij na Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien (prof. C.Visca, prof. F. Boesch) pjeva ulogu Don Giovannija u istoimenoj operi W.A. Mozarta u Schlosstheatar Schönbrunn.

Slijede angažman na Rossini Festivalu u Bad Wildbadu u Njemačkoj gdje prvo 2014. pjeva Don Alvara u Rossinijevoj operiIl viaggio a Reims, a potom 2015. Taddea u Rossinijevoj L’italiana in Algeri i Carla u modernoj premijeri opere Vespro Siciliano (P.J. von Lindpaintner) koja je snimljena za glasovitu izdavačku kuću Naxos. Zbog istaknutih kreacija u samo dvije godine sudjelovanja na festivalu 2015. dodijeljena mu je prestižna International Belcanto Prize. Nakon debija u minhenskom Staatstheater am Gärtnerplatz u ulozi Guglielma (r. O. Tambosi, d. M. Brandstätter) dobiva poziv da se od sezone 2016./2017. priključi ansamblu istog teatra.

U ljeto 2016. debitira ulogom Pinga u Puccinojevoj Turandot na Opernom Festivalu u Bregenzu (r. Marco Arturo Marelli, d. Paolo Carignani, Giuseppe Finzi). Sezonu 2016./2017. obilježili su debiji u SNG Ljubljana (Mozartov Figaro) i HNK Split (Escamillo u Carmen), te dvije praizvedbe opera Johanne Doderer (Ficsur u operi Liliom) i Thomasa Morsea (Wache3/ Peter Gorlinsky u Frau Schindler).

Na koncertnom je podiju, između ostalih, surađivao i s Liverpoolskom Kraljevskom Filharmonijom (Isus u Bachovoj Muci po Mateju), Helsinškom Filharmonijom (Ravelov ciklus Don Quichotte à Dulcinée), lisabonskim Gulbenkian Orkestrom, Zagrebačkom Filharmonijom, Hrvatskim baroknim ansamblom, Dubrovačkim Simfonijskim Orkestrom, Beogradskom Filharmonijom, te Kvintetom Bečke Filharmonije.

Tijekom školovanja osvaja dva prva mjesta na Državnim natjecanjima HDGPP-a u Dubrovniku 2007. i 2009. g., prvu i specijalnu nagradu na Međunarodnom pevačkom takmičenju Bruna Špiler u Herceg Novom 2010., prvu i četiri interpretacijske nagrade na Iuventus Canti Competition u Slovačkoj, nagradu Mladi pjevač godine 2013. ciklusa Molto Cantabile u Zagrebu, te pobjeđuje na natjecanju Bečke Staatsopere Beaumarchais Concours u Beču 2013. godine, nakon čega nastupa sa solistima Bečke Staatsopere na koncertima u Mozarthausu i Mahler sali u Staatsoperi. 2014. g. na jednom od najprestižnijih natjecanja na svijetu za mlade pjevače The Mirjam Helin International Singing Competition u Helsinkiju gdje osvaja drugo mjesto i posebnu nagradu za izvedbu finske solo pjesme. Dobitnik je i Posebne rektorove nagrade za međunarodna dostignuća Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2013./2014.

Božo Lutenić, korepetitor

Božo Letunić rođen je 1977. godine u Dubrovniku gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u klasi prof. Marije Antić.

Godine 1994. nakon samo 6 godina učenja klavira upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić. Kao odličan student bio je korisnik stipendije Grada Zagreba. U lipnju 1999. je diplomirao u klasi prof. Ljubomira Gašparovića. Kroz godine stječe veliki broj nagrada nastupajući s mladim umjetnicima u zemlji i inozemstvu. Od 2012. je stalno zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Redovito nastupa kao komorni glazbenik.

Koncert je sufinanciram sredstvima Ministarstva kulture RH.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakKino Nova Gradiška: Sutra animirani pustolovni hit “Misija Mona Lisa”
Sljedeći članakRezultati 24-satne akcije nadzora brzine: 81 prekršaj prekoračenja brzine, u Baćin Dolu 46-godišnjak vozio 134 km/h