Sociolozi odavno znaju kako su ljudi koji žive uz rijeku, drugačiji i specifičniji od onih recimo iz ravnice. Jednako tako i otočanima se pripisuju karakteristike osobenjaka, povučenih, ali i ugodnih ljudi.U skladu s tim, razvijala se i kreirala i etnografija prostora.

Možda baš zbog toga KOLO NA DVA ŠTUKA plešu samo u Orubici i nigdje drugdje na svijetu.Struka je značaj kola odavno prepoznala, a mještani Orubice znaju kako je prenošenje folklornog blaga novim generacijama, jedini zalog čuvanja onog po čemu smo jedinstveni.

 

Smotra folkora nazvana po prepoznatljivom kolu ove će godine biti organizirana po 12.puta sutra (subota, 25.kolovoza), naravno u Orubici .U organizaciji članova mjesnog kulturno umjetničkog društva “Fra Marijan Lanosović”, Orubica će sutra biti Hrvatska u malom, mjesto gdje će se spojiti blago i ljepota nematerijalne kulturne baštine. Ukoliko ste zaljubljenik u folkorno blago i narodne plesove, a želite se upoznati sa sudionicima smotre, najbolje bi bilo doći u Orubicu prije 17 sati, za kada je najavljena glavna povorka  sudionika. U 17.30. uslijedit će nastupi brojnih kulturno umjetničkih društava .Orubičanima u goste stižu članovi KUD-a “SLOGA” iz Sikirevaca, “JASEN” iz Šaptinovaca, domaći, naš Drežnik, Zagreb, Jalševec Nartski, Čačinci, Bukovlje-Vranovci, Slavonski Brod, Zadubravlje, Staro Topolje, Slavonski Brod, i naravno, kulturno umjetničko društvo domaćin.

 

Nakon folklornih nastupa uslijedit će fešta dugo u noć,uz gastro blaga Save, ali i nastup osječkih tamburaša okupljenih u sastav “Fijaker”. Ukoliko do sada niste imali priliku upoznati etnografski jedinstveno kolo na dva štuka, subota je prava prilika da dođete u Orubicu.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakOlakšajte kućni proračun i spasite novčanike
Sljedeći članakZabavna škola nogometa u Ljupini