Čuvajući kulturnu baštinu svoga kraja kroz izvornu pjesmu i narodnu nošnju, članovi Kulturno umjetničkog društva “Marijan Lanosović” iz Orubice sinoć su bili uspješni domaćini, 19. Smotre folklora “Kolo na dva štuka”.

I ove godine ugostili su članove Kulturno umjetničkih društava iz raznih dijelova Lijepe naše, koji su došli kako bi predstavili sebe i svoju kulturu.  

Kako se “Kolo na dva štuka” već dugo nije izvodilo, članovi KUD-a “Marijan Lanosović” marljivo su radili i vježbali kako bi to jedinstveno kolo ponovno pokazali i podsjetili na bogatu tradiciju. U tome su bili uspješni i sinoć su, na ponos svog sela i KUD-a, izveli “Kolo na dva štuka” kojim su oduševili brojne posjetitelje. 

Ponosna na urađeno bila je i predsjednica KUD-a “Marijan Lanosović” Sabina Štivičić:

-“Uspjeli smo skupiti za kolo, inače to uvijek izvode dečki od 18 godina, ali evo ovaj puta su to plesali dečki od 10 do 14 godina, međutim nakon dugo vremena uspjeli smo to odraditi. Orubičko “Kolo na dva štuka” upisano je u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske 2013. godine. Zaštićen je način izvedbe kola, u kojem sudjeluje 32 plesača, jednak broj muških i ženskih. Od 16 muških plesača 8 ih pleše dolje, a osam gornjih tvori štuk. Zaštićen je i način pjevanja, a to je pjesma u tri glasa i dvije glide, što znači da prvo žene pjevaju stih, a muškarci ga zatim ponavljaju. Sada smo to odradili sa 6 muških i bilo je super, čestitam im svima.” – rekla je Štivičić

Ništa manje bolji nisu bili nastupi ostalih sudionika programa koji su se predstavili specifičnim i autohtonim pjesmama i plesovima krajeva iz kojih su stigli, jedno društvo za drugim oduševljavalo svojim nastupima sve prisutne.

Ovogodišnju Smotru “Kolo na dva štuka” pratili su i brojni gosti među kojima i načelnik općine Davor Đuro Anđelković, koji je i otvorio 19. orubičku smotru folklora “Kolo na dva štuka”, te naglasio važnost održavanja ovakvih manifestacija u svrhu očuvanja kulturne tradicije i baštine. 

Nakon uspješnih nastupa gostujućih društava  druženje se nastavilo do kasno u noć uz poznate orubičke specijalitete, šarana na rašljama, pohanog šarana, fiš, te neizostavne zvuke tamburice dobro poznatog tamburaškog sastava Tkanice.

Komentari
Prethodni članakKad nam se jako žuri, onda parkiraš ovako…
Sljedeći članakSaznajte tko su najuspješniji izvoznici i poduzetnici BPŽ