Stotinu djelatnika raspoređeno je na sveukupno pet punktova diljem Brodsko-posavske županije kako bi njezin teritorij u cijelosti bio pokriven u slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći.

Nešto kasnije no ranijih godina, a najvjerojatnije zbog epidemije koronavirusa, Županijska skupština Brodsko-posavske županije glasovala je o izvješćima koja prikazuju rad i financijsko poslovanje različitih institucija tijekom prethodne godine kojima je osnivač upravo Županija.

Jedna od takvih institucija je i Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije koji je osnovan krajem 2010. godine, a s radom je počeo u ožujku 2012.

Osam godina kasnije, strukturu od sveukupno stotinu zaposlenika Zavoda čini 19 doktora, osam magistara sestrinstva, devet prvostupnika, 18 vozača, 37 medicinskih tehničara i sestara te ostali ‘ne-zdravstveni’ djelatnici – dva magistra ekonomije, od kojih je jedan na ravnateljskoj poziciji, jedan magistar prava, jedan administrativni referent te dvije spremačice.

Prema lokaciji rada, raspoređeni su na sjedište koje se nalazi u Slavonskom Brodu te ispostave u Vrpolju, Lužanima, Novoj Gradiški i Okučanima.

Kroz 24-satni rad i sa sveukupno deset vozila na raspolaganju, protekle su godine ‘odradili’ čak 10.269 intervencija na terenu, dok su u vlastitim prostorijama primili 13.824 pacijenata – što znači kako su, sveukupno, tijekom 12 mjeseci 2019. godine, imali 24.093 intervencije. Podijelimo li to na broj dana u godini, to je brojka od 66 intervencija dnevno.

Telefon u njihovim prostorijama također nije ‘mirovao’. Kada su u pitanju pozivi prema broju 194, djelatnici Zavoda savjetovali su građane o zdravlju u 2660 slučajeva, a 11.703 puta javljanje je bilo ‘alarm’ za odlazak na intervenciju, dok je ‘ostalih poziva’ bilo 8304. Sveukupno su se 22.667 puta javili na telefon u toj godini dana.

No, dok brojke o intervencijama i broju zaposlenih, pokazuju kako liječničkih timova treba biti još (ali ih nedostaje jer manjka i zdravstvenih djelatnika raspoloživih na tržištu rada), Osnivača uvijek više zanima kako stoje financije.

Iz Izvješća je vidljiv kako su prihodi poslovanja Zavoda tijekom 2019. godine povećani za 3,6 posto u odnosu na 2018. i iznose 21.226.839 kuna, dok su prihodi od HZZO-a temeljem ugovornih obveza ostvareni u iznosu od 19.111.893 kune. Za financiranje redovne djelatnosti iz proračuna Brodsko-posavske županije za Zavod je izdvojeno 1.820.455 kuna. Povećani su i prihodi od pruženih usluga zbog povećanog broja provedenih edukacija, ali i više dežurstava na terenu (povećanje od 47 posto u odnosu na 2018. godinu).

Ukupni rashodi prošle godine bili su veći od 21 milijun kuna, a višak prihoda od 86.687 kuna omogućio je smanjenje manjka kojeg Zavod ‘vuče’ od ranijih godina koji sada iznosi nešto više od 909 tisuća kuna.

No, bez obzira na završnu godišnju računicu, tim će ljudima građani – posebice u vrijeme epidemije koronavirusa kada sebe i svoje obitelji direktno izlažu opasnosti – uvijek biti zahvalni, dok se za manjkavosti zdravstvenog sustava treba pobrinuti državni vrh,odnosno, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. 

Izvor: SBplus 
Foto: ZHMBPŽ

 

Komentari