Opisati našeg sugrađanina, cijenjenog novogradiškog liječnika, prijatelja, poznanika, slikara, pjesnika, filmo i audio fila, kroničara vremena, dr. Radomir Dumičića nije lako. Pitate se zašto? Čovjek koji je zasigurno obilježio život grada Nova Gradiška i njegovih stanovnika, osoba je koju poznaju mnogi, osoba koja svojom nenametljivošću i kvalitetom življenja i stvaranja može biti primjer mnogim mladim naraštajima.

Po vokaciji prvenstveno liječnik koji je liječio tri generacije naših sugrađana, svoj “drugi dio” života u potpunosti je posvetio svojim hobijima: knjigama, slikama, kaktusima, nogometu, rekreativnoj vožnji, oldtimerima … i tko zna čemu još drugome.

Autor 58 knjiga, od kojih 18 glazbeno povijesnih knjiga…

Autor pet zbirki pjesama, 35 zasada neobjavljenih, autor tri samostalne izložbe slika, sudionik brojnih humanitarnih likovnih kolonija i grupnih izložbi, neumorni entuzijast i zaljubljenik u život.

Piše aforizme, voditelj iznimno popularne glazbeno-govorne emisije “Sjećanja” na Radio postaji Nova Gradiška koju je uređivao i s uspjehom vodio 20 godina i devet mjeseci te dosegnuo fascinantnu brojku od čak 985 emisija. Tu je i isto tako dobar “Podnevni koncert”, emisija koju je naš doktor uređivao i marljivo radio punih sedam godina.

Fimofil i audiofil s neprocjenjivom fonotekom, slikar, kaže “po osjećaju, ponekad i suprotno od slikarskih zakonitosti”…

Osoba koja će uvijek sa svakim putnikom namjernikom, sugrađaninom, prijateljem ili poznanikom rado popričati, udijeliti savjet, nasmijati se, prokomentirati…

Zahvaljujući upornosti i “vjeri u doktora i svemu što on radi i stvara” zamjenice gradonačelnika Ljiljane Lukačević sinoć smo imali čast nazočiti otvorenju izložbe knjiga i slika dr. Dumičića.

– Ovaj je događaj za mene životni uspjeh u hobističkom smislu. Zahvalio bih se svima vama koji ste mi vjerovali i davali nadu kada sam posustajao. O svojim knjigama ne bih htio puno govoriti, one govore same za sebe. Moja posljednja knjiga “Neobrisane suze prošlost” autobiografskog je karaktera. Počinje 1944. godine, završava s današnjim danima. Tko zna, možda ćete se i vi pronaći u njoj?!

Sve su mi knjige drage, sve su to unikatni primjerci od 1500, 1600 kartica teksta koji, vjerujem, neće nikada ugledati svjetlo dana jer su troškovi izdavanja izuzetno veliki. No, vjerujem da mogu poslužiti svakome jer sadrže niz točno, provjerenih podataka o brojnim događajima iz svijeta glazbe i filma – istaknuo je, između ostalog, dr Radomir Dumičić.

– Ovaj događaj večeras je jedan od mojih odsanjanih snova. Mene je život na početku mog profesionalnog puta “spojio” s dr. Dumičićem i moram priznati da sam ga upoznala kao liječnika koji cijeli svoj život tu svoju titulu nosi skromno, nenametljivo. Ostao je mali čovjek, ali po svojim djelima velik – istaknula je zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević.

UMJESTO EPILOGA

I reče naš doktor:

– Najveći dio moga života ostati će vječna tajna. Dio i za mene samoga. Ni datum mog rođenja nije siguran, onaj dio života koji bi trebao biti apsolutno točan. Dio mene će otići neotkriven tamo, odakle još nije iznikla ni jedna riječ. Ostaje mi da ispijem posljednje kapi iz napukle čaše života i stavim točku, ispod koje se krije istina. Ona najbolnija.

Slike su ustvari moja autobiografija, i više govore o meni od bilo kojih riječi. Treba ih samo znati čitati. I tu bih se definitivno zaustaviti. Nešto ću ostaviti i za kasne ure kada se misli razmile po dijelu života koji im ne želim i ne mogu reći –

Mi, dragi naš doktore, znamo da ćete vi još puno toga stvoriti, na radost svih nas…

Izložbu slika i knjiga dr. Radomira Dumičića možete pogledati u Ulici slavonskih graničara 7, u prostoru stare Bauerove knjižare, do 5. lipnja svakim danom od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 16 sati.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari