Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je popis odabiranih projekata općina i gradova za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda koji će se sufinancirati u 2021. godini. Na javni poziv Ministarstva koji je bio otvoren za prijave u razdoblju od 15. ožujka do 4. travnja 2021. prijavljena su 390 projektna prijedloga od kojih će Ministarstvo sufinancirati njih 173. Među prijavljenim općinama su i one s našeg područja, pa su tako 885.000,00 kuna za daljnji razvoj komunalnog gospodarstva svoga kraja i povećanja komunalnog standarda dobile općine Cernik, Stara Gradiška, Gornji Bogićevci, Davor, Nova Kapela, Vrbje i Staro Petrovo Selo.

„Iznimno mi je drago što ćemo dodjelom ovih odluka krenuti u realizaciju brojnih važnih projekata diljem Hrvatske, na temelju poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, i to u onim općinama i gradovima koje potiču daljnji razvoj komunalnog gospodarstva svoga kraja i time ujednačavaju komunalni standard. Ulaganje u svako naše mjesto, osmišljavanje novih projekata, podizanje razine javnih usluga i poticanje ravnomjernog razvoja osnovna su ideja ovog poziva, a sve s ciljem stvaranja većeg standarda naših građana. Drago mi je što većina načelnika to prepoznaje“, izjavio je ministar Darko Horvat

U postupku ocjenjivanja bodovani su podnositelji prijave s obzirom na:

– prostorno-gospodarsku određenost, odnosno stupanj razvijenosti, sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti („Narodne novine“ broj 132 /17),

– specifična obilježja i financijsku i operativnu sposobnost te

– svaki projektni prijedlog s obzirom na proračun i isplativost, opravdanost i održivost, stupanj pripremljenosti i ukupan učinak realizacije.

Odobreno je 173 projekata a ukupni prihvatljivi troškovi pojedinog projekta sufinanciraju se maksimalno u definiranom postotku prema stupnju razvijenosti.

Po zaprimanju Odluke o sufinanciranju projekta, u roku od najviše 90 dana, općine i gradovi dužni su Ministarstvu dostaviti ugovor s odabranim izvođačem/izrađivačem/dobavljačem nakon čega će s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine potpisati ugovor o sufinanciranju projekta.

 

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška: Policijski službenici uhitili provalnike u trgovinu u Novoj Gradiški
Sljedeći članakSTOŽER CZ BPŽ: Potvrđeno je 36 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2