Uz menadžerska zanimanja, najplaćenija su ona iz područja tehnologije i razvoja, čak 78 posto više od prosjeka. Tu su i informacijske tehnologije s plaćama višim za 38 posto te telekomunikacije 17 posto.

Najvišu prosječnu mjesečnu plaću u 2022. godini imali su kontrolori leta, u visini od 3.084 eura, potom direktori IT poslova, 3.022 eura te regionalni direktori 2.717 eura, dok su najpotplaćeniji radnici bili tekstilni tehničari i šivači, analiza je portala MojPosao.

Prema dostupnim podacima, prosječna mjesečna neto plaća s uključenim dodacima na plaću, prošle je godine u Hrvatskoj iznosila 998 eura. Ipak, gotovo dvije trećine hrvatskih građana ima plaću manju od 1.000 eura.

Najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj imaju tekstilni radnici, 38 posto ispod prosjeka, radnici u pomoćnim zanimanjima 35 posto, te zaposleni u uslužnim djelatnostima, čija je plaća u prosjeku 30 posto ispod prosječne.

Najniže plaće, za 20 posto ispod prosjeka, bile su u Virovitičko-podravskoj, a za po 17 posto u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

S druge strane, najviša prosječna plaća lani je zabilježena u Gradu Zagrebu, a iznosila je 1.110 eura, što je 11 posto iznad prosjeka.

Osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 17 posto višu plaću od prosječne, 1.167 eura, a 37 posto višu od radnika sa srednjom stručnom spremom, koji u prosjeku imaju 851 euro.

Istraživanje je pokazalo i kako radnici bez iskustva, koji se nalaze na početku karijere, zarađuju 815 eura, što je 18 posto manje od prosjeka, dok oni s godinom do dvije iskustva imaju plaću od 897 eura, deset posto ispod prosjeka.

Komentari
Prethodni članakPlesni studio Marine Mihelčić i mladi Novogradiščani obilježili 15 godina rada
Sljedeći članakKrenulo plaćanje naknade na bankomatima drugih banaka