U subotu je službeno počela kazališna sezona u Domu kulture. Pučko otvoreno učilište “Matija Antun Relković” Nova Gradiška ugostilo je Hrvatsko narodno kazalište Osijek koje se predstavilo hit predstavom “260 dana”.

Kazališna predstava “260 dana” proglašena je za najbolju predstavu na Festivalu glumaca u Vukovaru i 25. Marulovim danima u Splitu. Svakako je to jedan od razloga za posjet ovoj predstavi, ali i jaka glumačka ekipa u sastavu Aljoša Čepl, Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zupković, Matea Grabić, Ivan Čačić i Zorislav Štark. Zvučni i svjetlosni efekti uz odličnu glumu ostavili su sve gledatelje bez daha do samog kraja predstave.

Predstava je nastala prema istoimenom autobiografskom romanu Marijana Gubine, a riječ je o desetogodišnjem dječaku i njegovoj obitelji koji su u Dalju zatečeni ratnim strahotama proživjeli obiteljsku kalvariju. Ovom predstavom osječko kazalište je zaslužilo naslov prvaka, barem po pitanju tematike iz Domovinskog rata. Vjerni prikaz uspaničene obitelji rastrganih emocija i agresora koji svojom brutalnošću izlazi iz okvira poimanja ljudskog razuma, dokaz je kako našim glumicima treba samo dobra tema kako bi dokazali svoj neosporan talent i uvježbanost. Velik udjel u tome ima i činjenica da su svi članovi ove glumačke postave na neki način i sami “okusili” vihor rata, pa im je to pomoglo u interpretaciji likova Gubininog romana.

Redatelj Dražen Ferenčina zaslužuje sve pohvale za ovu predstavu, jer nitko ne može ostati ravnodušan na Čeplovu uživljenost u ulogu dječaka kojem se niti jednom nije omaklo pravo slovo “r” dok drhteći izgovara riječi ili na trenutak silovanja njegove sestre koji je sama odglumila Matea Grabić. Roditelje Marijana su uprizorili Vjekoslav Janković i  Tatjana Bertok Zupković vjerno dočaravajući mentalitet Slavonaca koji su u tim povijesnim trenutcima naivno vjerovali kako “nisu krivi za išta” dok je agresorima bila dovoljna krivnja “biti Hrvat”. Publika je ostala osupnuta stupanjem vojničkih čizama neprijateljskih vojnika koje su za ovu predstavu obuli Ivan Čačić i Zorislav Štark. Obojica su ulijevali strah u kosti dostojno prikazujuću aroganciju, pohvarenost i nemilosrdnost nadmoćnog neprijatelja.

U svakom slučaju sve riječi pohvale organizatoru koji je visoko podigao ljestvicu kvalitete ovom kazališnom predstavom na samom početku sezone.

Komentari
Prethodni članakNovogradiške SDP-ovke obilježile Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Sljedeći članak48 godina nam je tek…