Kazne za prekršaje koje zabilježe kamere na brodskoposavskim prometnicama, penju se i do dvadeset tisuća kuna, tako da se vozači itekako preznojavaju kako bi ih na vrijeme uočili.

-Temeljem plana za realizaciju projekata iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. godina, na području Policijske uprave brodsko-posavske, postavljeno je osam kućišta za fiksne kamere na sljedećim lokacijama: Sibinj, Rastušje, Sapci, Slavonski Brod, Kovačevac, Rešetari, Baćindol i Sikirevci,

Kamere za mjerenje brzine kretanja bilježe prekršaje prekoračenja brzine kretanja ovisno o dozvoljenoj brzini kretanja, a zbog svojih tehničkih mogućnosti, mogu bilježiti i prekršaje vožnje poput vozila kojemu je isteklo važenje prometne dozvole, nedozvoljeno pretjecanje, zabranu prometovanja određene kategorije vozila na dionicama ceste te ostale prekršaje poput korištenja sigurnosnog pojasa i slično.

U 2019. godini (prva kamera je puštena u rad u lipnju 2019. godine, a ostale nešto kasnije) evidentirano je 1163 prekršaja snimljenih fiksnim uređajima za mjerenje brzine. Snimke utvrđenih prekršaja prekoračenja brzine kretanja automatski se obrađuju te se dostavljaju mjesno nadležnim policijskim postajama čiji djelatnici poduzimaju daljnje mjere i radnje u cilju procesuiranja prekršaja sukladno odredbama Prekršajnog zakona.

Napominjemo da je, pored fiksnih kamera, kroz Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama u 2019. godini nabavljen i određeni broj ručnih i stacionarnih uređaja za mjerenje brzine kretanja čije su karakteristike i način rada slične fiksnim kamerama, s tim da su mobilni i mogu se postavljati na mjestima na kojima se krše prometni propisi.

Način rada policijskih službenika s takvim uređajima može biti bez zaustavljanja počinitelja na mjestu događaja, s obzirom na to da se prekršaj snima identično kao i kod fiksnih kamera te se obavijesti o počinjenom prekršaju dostavljaju na kućnu adresu vlasnika vozila – izjavio je za sb.plus Krešimir Šimić, policijski službenik za odnose s javnošću Policijske uprave brodsko posavske.

 

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška: Još jedna prometna nesreća u jutarnjim satima, vozači prevezeni u bolnicu
Sljedeći članakOpćina Okučani: Javni poziv za sufinanciranje kupnje stambenog objekta