Senzibilizirati javnost, ukazati na probleme slijepih i slabovidnih osoba, cilj je, između ostalog, obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa. Tim povodom udruge diljem Hrvatske organizirale su niz aktivnosti, među njima i ove godine našla se više nego agilna novogradiška Udruga slijepih. Kako ističe predsjednica novogradiške Udruge slijepih Manuela Kumić, organizirali su radionice i edukativne igre za učenike gradske Osnovne škole „Mato Lovrak”:

– U posjet su nam došli učenici trećih i četvrtih razreda ove škole kojima smo pokazali i prezentirali rad s didaktičkim igračkama namijenim pomoći i radu sa slabovidnom djecom. Djeca su vidjela elektroničko povećalo, prepoznavač odnosno čitač boja, tehniku hoda s bijelim štapom, sportsku igru goalball i još neke druge tehnike i igre koje smo pokušali djeci prezentirati na što zanimljiviji način i upoznati ih sa životom slijepih i slabovidnih osoba. Djeci je to bilo zabavno i vjerujem da im je to, na neki način bilo učenje kroz igru. Hvala učiteljicama i njihovoj djeci što su došli i podržali rad naše udruge, ali i spoznali kako je živjeti slabovidnim osobama. Možda im i ovo pomogne da od ranog djetinjstva prihvate osobe s invaliditetom – kaže Manuela Kumić.

Da djecu prihvaćaju različitosti i da im se takve spoznaje nastoje približiti još od školskih dana potvrdila nam je i učiteljica Ivana Franić Galik:

– Htjela sam ukazati djeci da postoje djeca s problemima. Puno smo puta o tome razgovarali u našoj svakodnevnoj nastavi, ali sve ono što su djeca učila htjela sam i iskustveno pokazati. Vjerujem da su djeca danas kroz ovakav način edukacije i druženja uspjela vidjeti kako je njihovim prijateljima s problemima vida. Tijekom cijelog svoga rada nastojim djeci ukazati da budu empatična, da prihvate druge i različitosti.

Natali Dujić, učenica je trećeg a razreda gradske Osnovne škole „Mato Lovrak”:

– Danas smo vidjeli kako slijepi čitaju i pišu. Vjerujem da je slijepim osobama teško zato što ne vide, stoga ću im, u svakom slučaju pomoći. Ako vidim slijepu osobu na ulici ja ću je prihvatiti za ruku i pomoći joj – kaže.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakDok je čovjek pecao majstori mu „opelješili” automobil, a krade se, bome, i iz radnih strojeva
Sljedeći članakVjeronauku je ili nije mjesto u školi?! Podijeljena mišljenja naših čitatelja