Kako smanjiti otpad od hrane u kućanstvu, zašto najčešće bacamo hranu, bile su teme odlično organiziranog događaja u organizaciji novogradiške Industrijsko obrtničke škole. Učenici ove škole i njihove profesorice i mentorice Jelica Pejanić, Kristina Brkić i Marija Blažević ove srijede na središnjem gradskom trgu prezentirali su našim sugrađanima, a posebice mladima kako postupati s hranom i posvijestiti ih da budu odgovorni i dobro razmisle prije nego li bace višak hrane.
– Povodom Svjetskog dana hrane odlučili smo izaći na naše ulice kako bi educirali sugrađane i naše najmlađe u sprečavanju gomilanja otpada od hrane. Ciljana skupina su naši najmlađi, učenici nižih razreda i djeca iz vrtića, stoga smo im pripremili puno edukativnih igara, memory, slagalice, košare s voćem, edukativne plakate. Ono što želim naglasiti je da su svi izloženi radovi djelo učenika naše škole. Moram naglasiti da smo mi drugu godinu prisutni na izložbi u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Prošle se godine održavala u Zagrebu, ove godine u Velikoj Gorici. Ono što je nama važno da budemo prisutni i održavamo kontinuitet u promoviranju ovih ideja. Bojim se da nismo baš jako svjesni u planiranju kupovine, puno se hrane baca, iz tih razloga smo danas ovdje kako bi educirali naše sugrađane kako iskoristi viškove hrane i planirati kupovinu – kaže profesorica Kristina Brkić.
Sličnog mišljenja su i nastavnice stručnih predmeta u Industrijsko obrtničkoj školi Marija Blažević i Jelica Pejanić:
– S jedne strane prevelik je broj gladnih u svijetu, s druge strane prevelik je broj ljudi koji bacaju otpad od hrane. U Hrvatskoj se danas baci oko 400 000 tona otpada od hrane, stoga nastojimo potaknuti naše građane da je ne bacaju i nudimo savjete kako iskoristiti ostatke hrane. Idealno bi bilo da se pridržavamo popisa kupovanja namirnica, izbjegavamo XXL akcije, ne bacamo stvari samo zato što je istekao rok trajanja. Činjenica je i da često pravimo prevelike porcije hrane, ali prvenstveni je razlog svemu ovome prevelika kupovina i gomilanje zaliha – kaže profesorica Blažević.