Petu godinu zaredom članovi Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška jučer su bili uspješni domaćini folklorne manifestacije “Diko moja priko kola priđi”. Manifestacija se organizira povodom blagdana Kraljice svete Krunice kojom, kako ističu organizatori, žele podsjetiti na običaje naših starih koji su za crkveno proštenje, god ili kirvaj išli u goste svojoj rodbini odjeveni u narodnu nošnju, vozeći se u konjskim zapregama.

Manifestacija je i ove godine okupila velik broj konjanika i konjskih zaprega koji su se u veseloj, raspjevanoj povorci kretali ulicama južnog dijela grada i uz zaustavljanje, ples i pjesmu, baš kao što je i nekada bilo na kirvajima i proštenjima, podsjetili na te stare lijepe običaje.

Prije puta, kod crkve Kraljice svete krunice vlč. Ivo Štivičić blagoslovio je konje i konjanike.

Na svom putu prema krajnjem odredištu zaustavili su se i kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Goranovoj ulici gdje su se poklonili žrtvama naših branitelja, a potom se uputili put Doma za starije i nemoćne osobe vlasnika Mate Grgića.

Kako ističe predsjednica Folklornog ansambla mladih Veronika Terzić, ovim su činom htjeli razveseliti štićenike doma i pružiti im podršku, potporu i utjehu:

– Manifestacija se i prošle i ove godine “poklopila” s Međunarodnim danom starijih osoba, stoga vjerujemo da smo ovim dobrim, starim i bolesnim ljudima makar na trenutak uljepšali njihove dane. Hvala lijepa svima koji su pomogli u održavanju manifestacije, našim članovima, konjanicima, vlasnicima konjskih zaprega, žiteljima južnog dijela grada, Mati Grgiću i svima koji su pomogli da se manifestacija održi – kaže Terzić.

Zadovoljna je i članica Upravnog odbora Ernestina Straga Šašić:

– Prije pet godina u razgovoru s Renatom Matijašević došli smo na ideju okupiti na jedinstvenoj manifestaciji konjanike i konjske zaprege. U razgovoru s velikim zaljubljenikom u konje Štefom Rosićem koji se požalio da u našem kraju nema manifestacija koje bi okupile konjanike, došli smo na ideju organizirati ovako nešto Odaziv je te godine bio izvanredan, i tako iz godine u godinu, tradicija se nastavila. Iznimno smo sretni što smo i ove godine uspjeli, stoga nastavljamo dalje. Radimo, ne predajemo se. Nažalost, dosta naših je članova moralo otići “trbuhom za kruhom”, dosta je djece otišlo na školovanje, no ne dajemo se i pozivamo sve koji vole pjesmu, ples, folklor i druženje da nam se pridruže – kaže.

 

no images were found

Komentari