Krvni ugrušci izuzetno su rijetka, ali ozbiljna nuspojava AstraZenecinog cjepiva COVID-19, objavili su u srijedu regulatori.

Blagodati cjepiva AstraZeneca i dalje nadilaze rizike, priopćila je Europska agencija za lijekove (EMA). Ipak, sigurnosni odbor agencije rekao je da je važno znati znakove mogućeg ugruška.

Krvni ugrušak nastaje kad se krv zgusne i stvori polučvrstu masu. Može biti koristan odgovor za zaustavljanje krvarenja u slučaju ozljede, ali ove blokade mogu stvarati probleme ako zaustave protok krvi u vitalnom području.

Krvni ugrušci mogu uzrokovati začepljenje nogu, trbuha i pluća. Većina krvnih ugrušaka povezanih s cjepivom AstraZeneca pojavila se u venama u mozgu ljudi.

Ovi ugrušci, poznati kao cerebralna venska sinusna tromboza (CVST), mogu dovesti do moždanog udara, napadaja i smrti.

Do sada se većina prijavljenih ugrušaka dogodila kod žena mlađih od 60 godina u roku od dva tjedna od cijepljenja.

Budući da je vjerojatnije da će mladi doživjeti ovu nuspojavu, britanski regulatori cjepiva preporučuju osobama mlađim od 30 godina da ne dobiju injekciju AstraZenece ako već nisu primili prvu dozu.

Simptomi krvnih ugrušaka uključuju otežano disanje i glavobolju
EMA je rekla da bi pacijenti koji su dobili cjepivo AstraZeneca trebali odmah potražiti liječničku pomoć ako imaju sljedeće simptome:

  • otežano disanje
  •  bol u prsima
  • oteklina u nozi
  • trajne bolove u trbuhu (trbuhu)
  • neurološki simptomi, uključujući jake i trajne glavobolje ili zamagljen vid

Neke blage nuspojave, poput boli na mjestu uboda ili drugih tjelesnih bolova, česte su u dane nakon cjepiva.

Ali ako osjetite ozbiljne ili trajne simptome oko četiri do 20 dana nakon cijepljenja, trebali biste potražiti liječničku pomoć, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Krvni ugrušci obično se liječe lijekovima protiv zgrušavanja, prenosi Science Alert, a komplikacije se mogu izbjeći ako se ugrušak rano uoči.

Komentari
Prethodni članakU Brodsko posavskoj županiji 81 nova pozitivna osoba
Sljedeći članakJednim klikom provjerite ponudu poslova u Brodsko-posavskoj županiji!