Članovi Kulturno umjetničke udruge Marijan Lanosović iz Orubice već odavno poznati su kao čuvari narodne tradicije i običaja. Poznati su nadaleko i po svom čuvenom „kolu na dva štuka” koje tradicionalno izvode na Smori folklora koju organiziraju svake godine krajem mjeseca kolovoza. Tijekom godine marljivo vježbaju, pjevaju i plešu, ali i vode brigu o svojoj baštini. Tako na svojoj fb stranici redovito objavljuju fotografije nošnji, ljudi i događanja iz prošlosti. Evo nekih:

U Zagrebu na Međunarodnoj smotri folklora 1970. godine

 

Dvi mlade žene i divojka upolak (oko 1910.godine). Fotografiju je u svojoj monografiji objavila gđa.Vesna Kolić-Klikić, te ju tako izvukla na svjetlo dana. Fotografija je zaista zanimljiva, šamija koja je nisko spuštena, s puno kose koja je brenovana, bogati cvitkovi, biseri preko glave, zaista dojmljivo kićenje, nakit, rukavice, rukavi oplećka…

Žena s lijeve strane ima svilenu maramu i fertun, mali oplećak, rubinu i preko toga suknju Divojka u sredini i žena s desna na sebi imaju nebeske oblakove i najvjerojatnije štofene fertunove, također male oplećke, rubine i preko toga suknje.

Ovo je zaista “zaboravljena Orubica” o kojoj danas možemo jedino maštati.

 

Fotografija iz 2000-tih, jedan od posljednih nastupa ove “stare garde” naših bakica. One su svoju pismu zbiljam i živile! Neke su se već i preseljile na drugi svit, neke sasma bolesne, a neke još tapkaju uz nas! dajuć s live strane: Božica, Maca Pavlova, Maca Maletića-Iliševka, Ana Sabolača, Ana Crnoga Jandričeva-Ćoćinka, Marija Zelića-Šarinka, Ana Britvanuša, Kato Makovičića, Danica Balaškovića, Maro Botina i Katica Marinova.

 

Već poznata fotografija iz 1950-tih, ali zanimljiva, osim što možemo prepoznati osobe, još ima i živih s ove fotografije, zanimljivo je i primjetiti detalje nošnje. Ženske glave, šamije bogato zakićene i nisko spuštenih češljeva, stari nebeski oblaci, nazire se i patljikara, stare pregače, moda nošenja muških kapa u šiljak, bez tkanica.

 

 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakUčenici Industrijsko obrtničke škole obilježili Svjetski dan čitanja naglas
Sljedeći članakOdržano županijsko natjecanje u badmintonu