Pisanice ili ‘farbana’ jaja možemo izraditi na milijun načina, no u posljednje vrijeme kao da smo skloni vraćanju tradiciji i prirodi.
Danas se u svakoj trgovini može pronaći široka paleta različitih boja za jaja, no dosta kućanstava i dalje koristi prirodne sastojke kako bi uljepšali blagdanske stolove. Prirodnim načinom se mogu dobiti gotovo sve boje, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti. Potrebno je samo malo volje, nekoliko šablona, cvijeća za dekoraciju i mašte.

Prije svega, važno je napomenuti da u svaku otopinu morate stavite jednu žlicu octa, a ako želite izraženije obojana jaja, možete ih ostaviti preko noći.

Crvena boja – Jaja kuhajte u vodi u koju ste dodali korijen cikle ili crvenog radiča, no želite li crvenkasto smeđu nijansu, uzmite ljuske crvenog luka i kuhajte ga desetak minuta.
Zelena boja – Jaja kuhajte u vodi u koju ste dodali špinat, poriluk ili listove koprive koje također možete pronaći u većim supermarketima.
Žuta – Za lijepu žutu boju potrebne su vam ljudske oraha koje trebate kuhati petnaestak minuta prije nego što dodate jaja. Ukoliko želite intenzivniju boju, slobodno dodajte koru od naranče.
Ljubičasta – Proljeće je vrijeme ljubičica koje možete pronaći na svakoj tržnici. U vrelu vodu dodajte malo cvjetova ljubičica, kuhajte petnaestak minuta i potom dodajte jaja.
Plavu boju ćete dobiti tako da jaja prokuhate u vodi u kojoj ste prethodno otopili borovnice.

Autor: Marko Šimić

 

Komentari
Prethodni članakAktualni sat u trajanju od 120 minuta
Sljedeći članakProljetne radionice Društva naša djeca Nova Gradiška