Mnoge ukrasne biljke su tijekom kolovoza u fazi cvjetanja i zahtijevaju posebnu njegu. Biljke koje uzgajamo u teglicama su izložene prašini, nedostatku vode zbog pojačanog isparavanja i drugim stresnim faktorima.

Redovno brisanje prašine s listova

Lončanice koje se nalaze u zatvorenom prostoru, balkonima i drugim natkrivenim površinama nemaju prirodno pranje listova uslijed djelovanja kiše i vjetra, zbog toga je potrebno biljke tuširati ili brisati prašinu s listova. Ova aktivnost je najvažnija za biljke s velikim listovima, ali i male vrste će biti zahvalne ako obrišete prašinu s njihovih listova.

Prašina na listovima zatvara pore preko kojih biljka diše i vrši razmjenu plinova. Najugroženije su biljke koje smo smjestili u kuhinju ili na balkonima pored prometne ulice. Na listove biljaka u kuhinji se osim prašine lijepi i masnoća. Tijekom vremena list prestaje disati, teže obavlja fotosintezu, žuti i vene.

Redovno brisanje listova omogućava biljkama da bolje koriste svjetlost i lakše dišu. Biljke s čistim listovima brže rastu, otpornije su, a ukoliko dođe do napada kukaca brisanjem ih možemo ukloniti već u početnim fazama napada.

Najbolje je za brisanje koristiti pamučnu krpu ili mekanu spužvu. Voda koju koristimo treba biti sobne temperature. Biljke koje imaju listove s dlačicama bolje je četkati nježnim četkicama ili kistom.

Vaše biljke će vam biti zahvalna ako ih ponekad istuširate. Treba paziti da mlaz vode nije suviše jak. Biljke treba tuširati jednom u 2 do 3 mjeseca. Kupanje će goditi biljkama s glatkim listovima.

Redovno zalijevajte biljke

Tijekom toplih ljetnih mjeseci isparavanje vode iz teglica je brže. Količina vode i učestalost zalijevanja ovise od biljne vrste, temperature, izloženosti suncu, materijalu od kojeg je teglica izrađena, količine vode kojom zalijevamo. Nedostatak vode može dovesti do prekida kruženja tvari u biljci i njenog sušenja.

Najlakše ćete odrediti trenutak zalijevanja ako prstom provjerite koliko je vlažna zemlja u teglici. Ukoliko na dubini od 1cm osjetite da je zemlja suha potrebno je obaviti zalijevanje.

Osim zalijevanja neke biljke će tijekom ljeta zahtijevati redovno prskanje ili vlaženje lišća. Biljke poput dracene, paprati, fikusa vole da ih povremeno isprskamo. Možemo reći da sve biljke s puno lisne mase vole redovno tuširanje ili prskanje, dok biljke koje imaju listove s dlačicama ili mnoštvo cvjetova ne treba prskati.

Zalijevanje je najbolje obaviti navečer i to s vodom koja je odstajala. Kada zalijevanje obavimo uvečer površina listova koje smo pokvasili će se osušiti i ono neće biti podložno brzom propadanju i pojavi truleži. Ako ne možemo biljke zaliti tijekom večeri onda je bolje obaviti jutarnje zalijevanje. Izbjegavati zalijevanje tijekom sredine dana, jer može imati negativan efekt na biljke. Najopasnije je tijekom najvrelijeg dijela dana zaliti biljke s hladnom vodom što kod biljaka može izazvati stres, odbacivanje cvjetova, pupoljaka, listova, čak dovesti do propadanja osjetljivih biljaka.

Sa zalijevanjem ne treba pretjerivati, jer višak vode uz visoku temperaturu može dovesti do ubrzanog truljenja i propadanja korijena. Većina cvijeća ne voli da se prilikom zalijevanja namoče listovi i cvjetovi, zalijevajte samo zemlju u teglicama.

Gnojidba biljaka tijekom ljeta

Gnojidba je vrlo važna tijekom ovog perioda. Većina trajnica u ovom perioda izgrađuje nadzemnu masu, priprema se za zimu, cvjetaju i trebaju veću količinu hraniva. Jednogodišnje cvjetnice zbog stvaranja velikog broja cvjetova zahtijevaju redovnu gnojidbu kako bi nas nagradile lijepim cvjetovima. Ove biljke je najčešće potrebno prihraniti jednom tjedno.

S gnojivom ne treba škrtariti, ali ni pretjerivati. U oba slučaja napravit ćemo veću štetu nego korist. Iskoristite zalijevanje i biljke istovremeno prihranite s gnojivom koje se dodaje vodi za zalijevanje ili možemo sami pripremiti hranjiva gnojiva od namirnica koje imate u kuhinji. Od kore banane, ljuski jaja i taloga kave napravit ćemo odlično gnojivo. Kvasac možemo iskoristiti za pripremu gnojiva koje će osigurati obilno cvjetanje.

Gnojivo od kvasca za cvjetanje

Gnojivo od kvasca će potaknuti rast, cvjetanje biljke i produžiti period cvjetanja. Koristite ga svakih 15 dana za cvjetajuće vrste. Dovoljno je uzeti 10g svježeg kvasca, dodati žličicu šećera ili još bolje meda, sve preliti s 1l tople vode i dobro izmiješati.

Posuda sa sadržajem se ostavi na toplo mjesto najmanje 2h i nakon toga gnojivo je spremno za upotrebu.

Uklonite ocvale cvjetove

Uklanjanje ocvalih cvjetova je vrlo važna aktivnost. Kada uklonimo ocvale cvjetove potičemo formiranje novih cvjetnih pupoljaka, nema iscrpljivanja biljke zbog ishrane sjemenki, manja je opasnost od pojave bolesti i napada štetnika, biljka ljepše izgleda.

Donje listove na stablu je potrebno ukloniti kada počnu žutjeti. Ti listovi prvi propadaju zbog kontakta sa zemljištem, mogu biti izvor zaraze.

Zaštita bilja tijekom ljeta

U ovom periodu vrlo česta je pojava raznih oboljenja na lončanicama (hrđe, trulež, plijesni) i štetnika. Čim primijetite prve simptome promjene boje na lišću ili cvjetovima uklonite ih. Za zaštitu možemo koristiti razne prirodne preparate koje možemo i sami napraviti na bazi češnjaka, pepela, buhača, ulja.

Izvor: Agroklub
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakSvečano otvoren Četvrti festival kave i slavonskih kolača
Sljedeći članakTest od 5 sekundi otkriva je li vani prevruće da pas ide u šetnju