U Slavonskom Brodu jučer je održana sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije. Na njemu su se okupile žene koje djeluju u različitim političkim opcijama na području Županije kako bi ujedinjene pokušale poslati poruku o premalom broju pripadnica svog spola, kako na rukovodećim pozicijama, tako i u političkom djelovanju.

– Rado sam se odazvao pozivu za sjednicu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije koje je u Velikoj vijećnici BPŽ organiziralo Okrugli stol na temu “Žene u politici”. Definitivno je da su žene u politici podzastupljene na svim razinama vlasti i da zaslužuju znatno veći broj mjesta u Saboru, županijskim skupštinama, gradskim i općinskim vijećima te u izvršnoj vlasti i na rukovodećim pozicijama u javnoj upravi. Zanimljiv je primjer Brodsko-posavska županija u kojoj su, od ukupno 11 raznih upravnih tijela (odjela, ureda i stručnih službi), u 8 njih na čelu žene (pročelnice). Iako smo država na čijem je čelu žena, sveukupna situacija u društvu još ni izbliza nije zadovoljavajuća te je bitno senzibilizirati i javnost i političke stranke da žene zaslužuju puno više. Ne samo zato što su žene, nego zato jer su često odgovornije i kompetentnije od svojih muških kolega – kaže zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

– Htjeli smo ovim okruglim stolom provjeriti je li u političkim strankama situacija ista ili se zastupljenost žena na stranačkim listama poboljšala. Ženama je u politici dosta teško. Muškarci ponekad žene na listu stavljaju samo kako bi ispunili zadanu kvotu o broju žena. Što je, dakako, loše. No, svaka žena ima svoje ime i prezime, ima političku težinu u stranci u kojoj radi. Je li danas ženama teže nego prije deset godina? Rekla bih da se razvila solidarnost žene prema ženi u političkim strankama pa se međusobno ne gledaju prekritički kao nekad. Pisanje novinara o odijevanju političarki trebalo bi u cijelosti maknuti iz fokusa javnosti. To je stereotip koji je ostao u društvu, da je bitno kakvu frizuru i odjeću političarka ima. Žena je i majka, nositeljica obitelji pa joj je teže maksimalno se afirmirati u politici kao nekom muškarcu. – poručila je, između ostalog, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije, Zdenka Bošnjak.

– Ono što statistike govore i što sama mogu potvrditi kao poduzetnica, žena na upravljačkoj poziciji, žena u politici je to da se unazad zadnjih deset, dvadeset godina brojke ne mijenjaju puno. Vjerujem da su žene bolje vođe, da imaju čvršći i jasniji stav, ali jednako tako da u sve što rade uključuju dozu empatije. Zato mislim da im je mjesto na bitnim pozicijama jer je to potrebno društvu. Želim pohvaliti SDP koji na svojim listama ima izjednačen broj muškaraca i žena. – poručila je Marina Opačak Bilić, članica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i predsjednica županijske organizacije SDP-a.

Kada je riječ o ‘ženskim pitanjima’, smatraju mnogi, na stranu treba staviti politiku i potaknuti žene na ujedinjenost.

– Broj žena u politici u Hrvatskoj je premalen. Naravno da se zalažemo da ta brojka bude veća. U ovom zadnjem sazivu Sabora smo očekivali da će zastupljenost biti veća jer znamo da po zakonskim odredbama treba biti 40 posto žena. No, međutim, vidjeli smo da nas je vrlo malo. Bilo bi nas i puno manje da zamjenama nisu došle žene. Ta bi brojka bila petnaest ili šesnaest posto. Žena se treba dobro posložiti i izboriti kako bi privatni život uskladila s političkim djelovanjem. kazala je HDZ-ova saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk.

Saborske zastupnice često na svojoj koži osjete kako se javnost i novinari više usredotočuju na njihovu frizuru ili odjeću nego na ono što govore, koga predstavljaju i koliko dobro to čine.

– U Saboru imamo samo 19 posto žena. Naravno da time ne možemo biti zadovoljni jer nismo ispunili demokratske standarde. Ako činimo polovicu u populaciji, u tom omjeru želimo sudjelovati i u vlasti. Sve više nas je obrazovanih pa želimo i te resurse koje posjedujemo primijeniti u politici. Imamo i interese koje možemo samo mi zastupati i nismo zadovoljni da nas u njima zastupaju muškarci – kazala je saborska zastupnica SDP-a Marta Luc Polanc.

U Brodsko-posavskoj županiji od jedanaest upravnih odjela, osam njih vode žene, a samo su tri muška pročelnika. Novu je Gradišku na okruglom stolu predstavljala još jedna žena na bitnoj poziciji u tom gradu koji, baš poput Slavonskog Broda, ima ženu, Ivanu Trupinu, na poziciji zamjenice gradonačelnika.

– Mislim da radom, iskustvom i znanjem možemo pridonijeti boljem položaju žena, kako na njihovim radnim mjestima, tako i u obiteljima. To je rad na jednom poboljšanju političkog, ekonomskog, socijalnog, društvenog i svih vidova života žena u našem društvu. Još uvijek su žene manje zastupljene na rukovodećim radnim mjestima. Liječnica sam pa znam da u zdravstvu i na studiju medicine, ima više žena nego muškaraca, ali naše kolege i dalje su češće na rukovodećim mjestima u zdravstvenim ustanovama. Trebalo bi ženama dati veću šansu da pokažu što znaju, umiju i mogu.- izjavila je doktorica Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Nova Gradiška i predsjednica novogradiškog Gradskog vijeća.

Izvor: sbplus, fb Stjepan Bošnjaković

 

 

Komentari