Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilno skladištenje, pripremu i konzumiranje hrane tijekom ljetnih mjeseci:

Rizici u prehrani su danas svedeni na tri područja – mjesto kupovine hrane, mjesto pohrane namirnica i objedovanje u objektima organizirane prehrane. Mjesta kupovine (tržnice, trgovine, mesnice) kao i objekti orgnaizirane prehrane (restorani, hoteli) trebali bi biti pokriveni HACCP sustavom i na taj način sigurni od rizika. Ono gdje najviše sami možemo učiniti kako bi se zaštitili jeste transport hrane i njeno skladištenje. Naime nakon kupovine valja voditi računa da hranu u što kraćem roku donesemo kući i pravilno uskaldištimo kako ne bi bila dugo izložena visokim temperaturama. To je posebno bitno kod namirnica osjetljivih na kvarenje uz opasnost od trovanja mikrobnim patogenima: jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, sirevi, ribe, prerezane lubenice, zelena salata.

SKLADIŠTENJE

Održavajte skladišne prostore čistim i suhim, posebno hladnjak. Vodite računa da meso ne ostavljajte na dasci za rezanje. Kod odmrzavanja mesa, psoebice peradi i ribe, ne držite ih dugo u vodi u kojoj ih odmrzavate.

NAČIN PRIPREME 

– ne podgrijavajte hranu nekoliko puta

– jednom odmrznutu hranu nemojte ponovno smrzavati – poseban oprez kod sladoleda (u većem pakiranju)

– perite ruke prije jela, rukovanja hranom ili spremanja jela

– jaja razbijte neposredno prije pripreme i uvijek provjerite na kvarljivost

ČITAJTE ROK TRAJANJA!

PROVJERA SVJEŽINE

Ljudski nos i jezik su dva prilično razvijena čula za prepoznavanje pokvarene hrane, samo se treba sjetiti koristiti ih. Ako namirnica ima pljesniv okus, kiseo okus, neobično gorčast okus, nemojte je jesti – neka vam ne bude žao baciti pokvarenu hranu – crijeva, jetra, bubrezi i ostatak organizma će biti jako zahvalni na takvoj odluci.

Hrana sumnjive boje, mirisa i okusa nije za jelo – to je već postalo otpad!

NE PITI USTAJALU VODU

Izbjegavajte vodu s ledom u kafićima kada su visoke temperature. U vodu, mineralnu i sokove uvijek dodajte par kapi limuna.

PLJESNIVI KRUH ne da se popraviti

NAPUHNUTE LIMENKE, MESNA JELA I PAŠTETE nemojte otvarati. Odmah ih bacite na sigurno mjesto.

DŽEMOVI, SLATKO I MLIJEČNI PROIZVODI koji imaju vidljivu plijesan više nisu dobri za jelo. Nije ih dovoljno samo ‘počistiti’ ih s vrha.

MESNE NARESKE, PAŠTETE, SUHOMESNATE PROIZVODE, HRENOVKE, PEČENO MESO uvijek držite u hladnjaku.

NOS I JEZIK NE MOGU UVIJEK DETEKTIRATI BAKTERIJE

Kada sumnjate u ozbiljno trovanje hranom za koju ste već kod konzumacije bili nesigurni u higijensku ispravnost obratite se liječniku odmah i bez odlaganja. Simptomi su opća mučnina, bol u želucu, povraćanje, bolna nadutost, proljev.
Kod blažih probavnih tegoba rješenje su probiotski proizvodi uz prebiotike i dosta tekućine. Izvori probiotika su jogurt, mladi kravlji sir, acidofil, kefir, razblaženi kupusni rasol i razblažena sirutka.

Nije samo rizik od akutnog trovanja opasan, sobna temperatura pogoduje nastanku toksičnih i kancerogenih spojeva nitrozamina. Preporuka je njihov dalji nastanak umanjiti vitaminom C, odnosno konzumiranjem limuna, rajčica, paprika ili nekog drugog svježeg povrća uz takav ljetni mesni obrok.

Izvor: HRT
Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakU Vrbovi se zapalio kombajn, šteta se procjenjuje na nekoliko stotina tisuća kuna
Sljedeći članakLovci Slavonca iz Kutjeva najbolje „skidaju“ glinene golubove