Gosti od danas ponovo mogu u kafiće, a ne samo na njihove terase i to nakon devet mjeseci zatvorenosti, što veseli ugostitelje koji ipak ne očekuju veliki promet s obzirom da se još živi pod epidemiološkim mjerama, ali dijelom i zbog promijenjenih navika gostiju.

Među tim mjerama je rad do ponoći, održavanje fizičke distance s razmakom stolova, gosti moraju sjediti dok konzumiraju piće i hranu pa i za šankom, a maske na licu su i dalje potrebne dok se ne sjedne za stol i dok se ide u toalet, kao i dezificijensi na ulazu i po objektu s napisanim uputama za korištenje i sl.

Kafići se moraju često provjetravati, a prema preporukama epidemiologa prozori i vrata bi trebali biti otvoreni, za stolovima ne bi trebale sjediti osobe iz različitih kućanstava, a na ulazu treba biti istaknuto koliko gostiju smije biti unutra, što ovisi o površini prostora, itd. Novogradiški ugostiteljski objekti uglavnom su puni zbog lijepog vremena, no gosti se i dalje odlučuju na terase, rijetko koji gost sjeo je unutar kafića.

Komentirajući otvaranje unutrašnjosti kafića od 1. rujna, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica ističe da je za to “bilo krajnje vrijeme”, ali i da će trebati puno vremena da se ugostitelji oporave i “čvrsto stanu na noge”. “Nadamo se da će sve biti u redu i da nas neće ponovo zatvarati, jer to mnogi ne bi poslovno preživjeli, a s obzirom da mnogi jedva preživljavaju treba nastaviti s mjerama potpore za caffe-barove, ali i noćne klubove i diskoteke koji još ne mogu raditi”, kaže Letica.

– “Strahujemo od zime da će biti kao prošla. Glupo je što su ukinuli potpore a otvorili kafiće jer su mjere nedorečene. Neke od mjera su ostale ali traže previše. Lokali su mali i prometa po tim mjerama neće ni biti. Veliki je pad jer su se ljudi odvikli od kafića i okrenuli prirodi, šetnjama, kavi na aparatu. To je bolje za zdravlje ali ugostiteljima nije. Vikendom je velika gužva i teško je kontrolirati ljude koji sjede za istim stolom jesu li u istom kućanstvu. Problema s gostima nemamo, jednostavno smo navikli živjeti s koronom ali previše je zahtjeva. Bili smo u strahu da će nas zatvoriti od rujna no na naše veselje mjere su popustile. Vidjet ćemo kako će to ići, bitno je da radimo, no ta neizvjesnost i strah od gubitka posla je konstantno tu,” – rekla nam je konobarica Klara.

Komentari
Prethodni članakGotovo milijun kuna Brodsko posavskoj županiji za projekt “Osiguravanje školske prehrane u riziku od siromaštva”
Sljedeći članak24 novooboljele osobe od COVID-19 u protekla 24 sata