O uvođenju eura kao naše službene valute na blogu ProknjižiMe bavimo se često u zadnjem periodu, a bavit ćemo se i u narednom. Naime, veliko je ovo poglavlje za svakog građana ove zemlje, a još toliko veće za svakog poduzetnika i poduzetnicu i naša poslovanja.

Znamo kako smo i ranije razmišljali dvovalutno kada smo HRD-e uspoređivali s njemačkim markama, pa kune s markama, pa onda kune s eurima. Dio je to našeg razmišljanja i našeg načina percipiranja vrijednosti valuta. Ovoga puta je drugačije. Ovo je prvi puta da naša nacionalna valuta postaje jedna od glavnih svjetskih valuta. Euro i samo euro postat će naša svakodnevica i jedina jednoznačna valuta poslovanja.

Nastavljam s par korisnih smjernica.

Ponavljanje je majka znanja, pa da ponovim: fiksni tečaj konverzije je

1€ = 7,53450

Kada promijeniti kune u eure?

Guverner HNB-a je javno izjavio da je najbolji način zamjene kuna u eure ili da kune položimo na bankarske račune ili da ih potrošimo.
1.1.2023. ulazimo u eurozonu no još 2 tjedna nakon tog datuma moći ćemo plaćati s novčanicama u kunama (ali i eurima naravno), no trgovci su dužni uzvraćati novac isključivo u eurima (što znači da si na vrijeme moraju osigurati euro kovanice i novčanice za rad).

Kome ostane gotovine u kunama svoj novac će moći zamijeniti u bankama, Hrvatskoj pošti i FINI u eure po fiksnim tečaju i bez mjenjačke provizije u prvih pola godine ili do 30.06.2023., od će se do 31.12.2023. moći mijenjati i dalje no samo u bankama i uz mjenjačku proviziju.

Ako i nakon tog perioda u nekoj čarapi, džepu starog kaputa, u madracu ili nekoj žardinjeri bez cvijeća pronđete gotovinu u kunama, spašeni ste, jer od 2024. godine samo HNB izravno za građane mijenja kune u euro bez naknade. Ova opcija će biti otvorena kao trajna opcija za zamjenu kunskih novčanica, no kovanice samo tri godine od dana uvođenja eura.

Kako mijenjati kune u eure na našim poslovnim i privatnim bankarskim računima?

Na dan uvođenja eura kunska sredstva na svim vašim računima, bila privatna, poslovna, kreditne ili debitne kartice… automatski će biti pretvorene u eure po fiksnom tečaju konverzije. Screen shotajte si mobitelom 31.12.2021. u 23:59:59 svoje stanje, jer to je zadnja sekunda kada ćete vidjeti kune na svom računu. Od 1.1.2023. od 00:00 bit će to sretna Nova godina i prelazak na Euro!

Mirela

Komentari
Prethodni članakSutra u kinu krimi drama: Pleme
Sljedeći članakOd četvrtka kreću „Gastro večeri u Batrini”