Sarma, pite, žganci, cicvara, kruh s mašću… tradicija, običaji, ravnica, Slavonija… Čak 72 starinska jela našla su se jučer na stolovima članova Kulturno umjetničkog društva “Radinje” Siče.

Skupilo se i zamirisalo sve to jučer u Sičama, pitomom mjestu u istočnom dijelu novogradiškoga kraja i ponovno oživjela tradicija i patina nekih davnih, pomalo zaboravljenih vremena.

Kako se nekada u Slavoniji živjelo, što se jelo, kako se udavalo, veselilo, ašikovalo, sve su to saželi članovi Kulturno umjetničkog društva „Radinje“ Siče u svojoj posebnoj, autohtonoj slavonskoj priči koju su jučer sami ispričali.

Preko stotinu žitelja ovoga mjesta i sedamdesetak članova društva složno se jučer okupilo u središtu svoga mjesta na snimanju još jednog kalendara, ovoga puta s radnom temom “Što su jeli naši stari”. Pripremili i obukli se u sve ono čime se ponose, nošnje, neke stare i preko stotinu godina, i staro i mlado pokazalo ono što vole i štuju:

-Nije nam teško, htjeli smo pokazati da Sičani ne zaboravljaju svoje i da smo vrijedni čuvari naše bogate kulturne baštine s kojom se ponosimo. Hvala svim žiteljima našega mjesta, članovima društva i onima koji su pomogli u organizaciji. Svatko je dao svoj doprinos, lijepo smo se družili, i to je, zapravo, bit svega. Lijepo je živjeti u Sičama, našoj Slavoniji, Slavonci su oduvijek bili marljivi radišni ljudi koji vole svoju zemlju i običaje. Valjda će doći i neka bolja vremena da nam i mlado i staro ne odlazi već svi zajedno uživamo u onome što su nam preci ostavili – kaže Ivica Šebelić, predsjednik KUD-a „Radinje“ Siče.

Foto: Sanela Bunikić

 

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakKreće cijepljenje protiv gripe, cjepiva ima dovoljno
Sljedeći članakNevolja nikad ne dolazi sama: Večeras izbio veliki požar u Goranovoj ulici / foto video