Vatrogasci JVP na poligonu iza zgrade pokaznom vježbom predstavili su novo sredstvo za gašenje požara F-500. Prethodno je održan seminar u organizaciji JVP Nova Gradiška i suorganizaciji tvrtke Klaleda, d.o.o. iz Zagreba, a na kojem je samo sredstvo detaljno i predstavljeno.

Europa sve više izbacuje iz upotrebe sredstva koja su ekološki neprihvatljiva, koja na neki način zagađuju okoliš. Tako da se sada polako ide i na izbacivanje pjene kao sredstva za borbu protiv požara, a polako se i prah istiskuje iz upotrebe. Kao zamjensko sredstvo koristi se novo sredstvo tzv. F-500. To je dodatak vodi uz kojeg voda poprima drugačije osobine kod gašenja požara, a s tim se mogu gasiti sve kategorije požara. Ovo sredstvo izuzetno brzo zatvara dotok kisika, nadalje sredstvo ima sposobnost da jako brzo snižava temperaturu vrenja vode, a treće svojstvo je da to sredstvo apsorbira gorivu tvar. Također sredstvo ima sposobnost gašenja požara litij-ionskih baterija koje su sve više prisutne u električnim vozilima.

Pored djelatnika JVP-e Nova Gradiška, pokaznoj vježbi su prisustvovali i predstavnici DVD-a Nova Gradiška, DVD-a Dragalić i DVD-a Okučani.

-“Demonstracija je pokazala da je sredstvo F-500 puno efikasnije od pjene. Povečava kapljucu vode i daje veči učinak i gašenju, ali i ohlađivanju materijala kojeg gasimo. Brzom reakcijom za svega 10 do 15 ekundi ugasili smo vozilo koje je bilo u plamenu, a odmah nakon toga mogli smo rukom dodirnuti navedeno vozilo, jer ga je sredstvo ujedno i ohladilo. Što je odličan rezultat. Dokazano je da je sredstvo efikasno, a mi ćemo kao javna postrojba biti u trendu usavršavanja naše postrojbe i nabaviti ovakve mlaznice te sredstvo za gašenje požara, a posebno za požare u prometnim nesrećama.” – rekao je zamjenik zapovjednika JVP Tomislav Orlovac

Uz novo sredstvo za gašenje predstavljeni su i novi električni alati za rezanje i razupiranje vozila marke Lukas. Snažna baterijsko – električna kombinirana sprava: razupora, škare, otvarač .

-“Električni alat nam dosta omogučuje autonomiju kod rada na tehničkim intervencijama kod polupanih vozila. Jednostavnija je uporaba, manji su troškovi. Električni alati sigurniji su od standardnih alata na agregat koji imaju kablove i cijevi koji su pod pritiskom i tu postoji opasnost od saplitanja, ali još gore od pucanja što može ozbiljno ugroziti život ljudi koji rade s takvim alatima. Tu je velika prednost električnih alata, koji rade na bateriju, a također su i vodootporna te mogu raditi i pod vodom.” – naveo je Orlovac

Osim vježbi demonstracije novih sredstava i alata, JVP-a Nova Gradiška predstavila je i novu opremu. Riječ je u suhim odijelima koja su nabavljena za potrebe spašavanja na vodama, za vrijeme poplava, na zaleđenim površinama i u drugim vremenskim neprilikama i teškim uvjetima.

Za sada su nabavljena 2 seta odijela, a vrijednost investicije je 14.000 kuna. 

Komentari