Jutros u sedam sati otvorena su birališta za Parlamentarne izbore u Hrvatski sabor. U zemlji je otvoreno oko sedam tisuća biračkih mjesta. Na području Brodsko-posavske županije registrirano je ukupno 270 biračkih mjesta, od čega 66 u Slavonskom Brodu, a 14 u Novoj Gradiški. Na području Požeško-slavonske županije imaju 223 biračka mjesta, od toga u Požegi 47, Pleternici 36, Pakracu 22, Kutjevu 21 te Lipiku 18.

Podsjetimo, V. izborna jedinica u potpunosti obuhvaća područja tri slavonske županije: Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku, a za svoje mjesto u Saboru kroz 13 lista na ovome se području natječe ukupno 182 kandidata. Svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života u Sabor bira ukupno 151 zastupnika, od kojih se njih 140 bira u deset izbornih jedinica (u svakoj po 14 zastupnika).

Tri zastupnika biraju birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj (dijaspora) na temelju lista u posebnoj XI. izbornoj jedinici i osam (8) zastupnika u Hrvatski sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u posebnoj XII. izbornoj jedinici, koju čini područje Republike Hrvatske, još ranije je objavio dnevnik.hr.

Za 151 zastupničko mjesto natječe se 2669 kandidata. DIP je prihvatio 192 liste u 11 jedinica, 15 više nego na izborima prije četiri godine. Od 192 liste 98 je stranačkih, 92 koalicijske, a pet neovisnih. U svih 11 izbornih jedinica liste ima 69 političkih stranaka. Broj lista nije isti u svakoj jedinici, kreće se od 13 u 5. izbornoj jedinici do 22 liste u 7. jedinici.

Posebni uvjeti glasovanja

Ono šo čemu će ovi parlamentarni izbori ostati upamćeni jeste glasovanje u uvjetima epidemije koronavirusa. Državno izborno povjerenstvo izdalo je upute kako za biračke odbore, tako i za birače.

Tako članovi biračkih odbora kao i promatrači moraju imati zaštitne maske, dok su za birače one preporuke. Dolaskom do biračkoga mjesta birači će, na udaljenosti od dva metra od članova biračkoga odbora, maskicu morati skinuti radi identifikacije. Preporuka je i da svaki birač nosi svoju kemijsku olovku. Kod dolaska na biračko mjesto obvezna je dezinfekcija ruku. Glasovanje treba obaviti sa, što je moguće kraćim zadržavanjem. 

Preporuka DIP-a za sve birače je da prije dolaska na biračko mjesto provjere tjelesnu temperaturu te ukoliko je više od 37,2°C neka ne dolaze na birališta. Birači kojima je dijagnosticirana zaraza koronavirusom, uslijed čega ne smiju pristupiti biračkom mjestu, glasaju uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić na način propisan točkom 1. Obvezatnih uputa Državnog izbornog povjerenstva . Kako bi mogli glasovati moraju pozvati članove biračkoga odbora koji će doći na njihovu adresu.

Ove godine glasovati se može i ako vam je istekla osobna

– S osobnim iskaznicama, kojima je rok važenja istekao počevši od dana 11. ožujka 2020. godine, kada je u Republici Hrvatskoj proglašena epidemija bolesti COVID-19, građani se i dalje mogu koristiti prilikom glasovanja na biračkim mjestima 5. srpnja 2020. godine. – poručili su krajem prošlog tjedna iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Komentari
Prethodni članakGrad pun potencijala: Marta i Ana mogu biti uzor svojoj generaciji
Sljedeći članakČetiri nove pozitivne osobe u Brodsko posavskoj županiji