U okviru projekta ”Sudjelovanje građana u razvoju demokracije i unapređenju ljudskih prava na lokalnom nivou”, koji se financira sredstvima Delegacije Europske unije u RH, kroz program EIDHR danas je u Okučanima održana jednodnevna edukacija/radionica na temu “Komunikacija i odnosi s javnošću” za članove Lokalnih vijeća za razvoj zajednice Pakrac/Lipik i Okučani.

Na radionici je sudjelovalo šesnaestak predstavnika udruga, manjinskih organizacija, Vijeća nacionalnih manjina i predstavnika lokalnih/regionalnih vlasti.

 

Odnosi s javnošću su procesi upravljanja komuniciranjem organizacije s njenom unutarnjom i vanjskom javnošću u svrhu postizanja međusobnog razumijevanja, izgradnje društvene odgovornosti i ostvarivanja zajedničkih interesa.
Radionica je bila namijenjena organizacijama civilnog društva koje više pozornosti žele posvetiti svojim javnostima i/ili pripremaju komunikacijski plan za konkretne aktivnosti.

 

Sudionici radionice upoznati su s važnostima sustavnog upravljanja odnosima s javnošću, profesionalnim pristupima odnosima s javnošću, prepoznavanjima događaja koji bi se mogli predstaviti kroz spomenute odnose, te pisanju poziva i priopćenja, kao i javnom nastupu i izradi komunikacijskog projekta.

 

Općenito, teme radionice su bile:

– Komunikacijska strategija i odnosi s javnošću

– Komunikacija s građanima i institucijama,

– Planiranje odnosa s javnošću (izrada memoranduma, određivanje osoba zaduženih za odnose s javnošću, uspostava kontakta s medijima),

– Organizacija konferencije za medije (kada i kako organizirati konferenciju, slanje poziva, izbor mjesta)

– Vidljivost donatora/sponzora,

– Praktični dio

Voditelj radionice je bio konzultant Tomislav Lneniček, magistar znanosti, magistar specijalist na području ekonomije. Predavač je na Veleučilištu Vern, certificirani konzultant za malo gospodarstvo i za gospodarski razvitak lokalnih samouprava, te certificirani učitelj/trener poduzetništva. Vlasnik je konzultantske tvrtke “Nove mogućnosti”.

Autor: Nikola Knežević/photo:domopro.com

Komentari