Jučer je u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Gradiška obilježen jubilarni X. Memorijalni vatrogasni kup “Goran Trupina” koji je postao i tradicionalno događanje u Novoj Gradiški.

Cilj ove manifestacije je da djeca i mladež dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijele Hrvatske obilježe sjećanje na rano preminulog prijatelja i kolege koji je život izgubio 2009. godine u prometnoj nesreći.

Goran Trupina, živio je za vatrogastvo. Bio je pravi primjer vatrogasnog gesla “Vatru gasi, brata spasi”. Stoga, svake godine, Goranu u spomen DVD Nova Gradiška organizira ovaj memorijal na kojemu se ženska i muška djeca i mladež natječu u raznim kategorijama spretnosti.

Prije samoga natjecanja, kao i svake godine, položeni su vijenci na grob Gorana Trupine, upaljene svijeće za njegovu dušu i upućene su molitve. 

Otvaranje natjecanja održano je u prijepodnevnim satima, a Memorijal su tradicionalno podržali saborski zastupnik Davor VlaovićŽeljko Stević, predsjednik Savjeta vatrogasne mladeži i gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić i njegov zamjenik Borislav Vidošić.

Na Memorijalnom kupu okupile su se 32 ekipe u 4 kategorije s preko 300 natjecatelja. Ove godine po prvi puta od kada se održava kup je poprimio i međunarodne tonove, jer su na njemu sudjelovale 2 ekipe iz susjednih zemalja: DVD “Jelah” iz Bosne i Hercegovine i DVD “Novi Kneževac” iz Srbije.

Memorijalni kup “Goran Trupina” raste iz godinu u godinu, a zadovoljstvo odazivom natjecatelja je i predsjednik DVD -a Nova Gradiška, Siniša Makovičić

-“Od prvog dana sam u organizaciji kupa i rekao sam da dok god sam ja tu i dok god ja mogu raditi da će se ovaj kup nastaviti održavati. Kup je postao jako poznat i objavljuje se na internet stranicama Vatrogasne zajednice, tako da je on došao na nivo međužupanijskog natjecanja. Kup je dosta jak i ekipe koje dolaze moraju pokazati svoje znanje i vještine.” – rekao je Makovičić

Na događaju je bila prisutna zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, Goranova sestra i svi članovi Goranove obitelji. 

-“Sjećam se večeri kad su iz DVD Nova Gradiška došli s prijedlogom da se ovaj kup održava i naravno da je čast da se ovako nešto održava i da se sjetimo Gorana i svega što je radio za DVD ovdje u našem gradu. Emocije su pomiješane, jer svi bi mi najradije da se ovo ne mora održavati, već da ovo bude samo jedno natjecanje djece i mladeži. Svake godine zaista bude sve veći broj ekipa i mijenja se karakter memorijalnog kupa, tako da smo zaista sretni odazivom i rastom ovog natjecanja.”

Osim samog natjecanja, ono što veseli je i veliki broj djece koja uz druženje stječu i nova prijateljstva, a upravo je to jedna posebna draž ovog memorijalnog kupa.

 

Komentari
Prethodni članakNovogradiški bikeri ostvarili cilj: Fotobjektivom do Irana / foto
Sljedeći članakOvog vikenda 150 vojnika ratovalo na Strmcu.