Zašto je jod važan životinjama? Zato što njihovim metabolizmom upravlja hormon tiroksin, koji izlučuje tiroidna (štitna) žlijezda u vratu, a koji sadrži ovaj element. Ako životinja ne može sebi osigurati dovoljno joda hranidbom, žlijezda se uvećava i tada dolazi do gušavosti, najčešće kod novorođene mladunčadi, piše Agroklub

Gubici naročito teški kod janjadi i prasadi

Ponekad može doći i do teških gubitaka kod novorođene prasadi, janjadi, jaradi, teladi i ždrjebadi u krajevima oskudnim jodom. Mladunče napadnuto ovom bolešću može se roditi mrtvo ili slabo, a gubici su naročito teški kod janjadi i prasadi. “Takva prasad obično su bez dlake. Ona imaju debelu, natečenu kožu i velike vratove, pa izgledaju neobično velika i masna uslijed napuhanog stanja. Kod janjaca i teladi napadnutih gušavošću lako je vidljiva povećana tiroidna žlijezda. Kod ždrjebadi rijetko je vidljiva gušavost, pa je obično jedini njen simptom neobična slabost pri dolasku na svijet”, objašnjava dipl.ing. stočarstva Bilal Tajić.

Kako spriječiti gušavost?

Gušavost se kod novorođenih domaćih životinja može potpuno suzbiti dodavanjem malih količina joda bremenitim životinjama, bar za vrijeme druge polovive bremenitosti. Najjednostavniji način je davanje jodirane soli, umjesto obične. Ona bi trebala sadržavati 0,007% joda.

“U krajevima gdje je nedostatak joda vrlo ozbiljan, možda bi bilo pametno da se jodirana sol redovno upotrebljava umjesto obične soli za svu stoku, a ne samo za gravidne životinje. S druge strane, u krajevima gdje ne postoji nedostatak joda, nije preporučiva upotreba jodirane soli ili drugih jodnih dodataka, jer je višak joda izrazito štetan za životinje”, napominje Tajić.

Izvor: Agroklub
Foto: Ilustracija

Komentari