Završio je ljetni rok državne mature. Oni koji su ‘pali’ neki od ispita, na ispite nisu izašli zbog bolesti ili pak žele popraviti rezultat, to će moći učiniti na jesenskom roku. Prijave ispita u jesenskom roku već su započele. 

Prema kalendaru jesenskog roka državne mature, 20. srpnja u 22 sata, započele su prijave ispita za one koji ih žele ili moraju polagati u tom drugom roku.

Kraći rok za prijave

Prijave traju sve do 31. srpnja u 23:59 sati.

– Svi pristupnici prijavljuju ispite samostalno prijavom putem mrežne stranice Postani student i pristupom svojoj stranici. Pristupnici koji su ove školske godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj ne trebaju u školi potpisivati prijavnice za jesenski rok. Svi ostali pristupnici nemaju obvezu slanja prijavnice na adresu Centra, poručuju iz NCVVO-a.

Pristupnici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici završnih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj ispite pišu u svojim školama, a ostali u Zagrebu.

Oni koji ‘popravljaju’ ocjenu plaćaju izlazak na ispit

Naknadni rok prijave i odjave ispita, koji traje od 1. do 4. kolovoza, moguće je iskoristiti samo ako ste tijekom redovnog roka imali opravdan razlog za neprijavljivanje ispita, poput smrti u obitelji ili bolesti.

– Prijavom studijskoga programa sustav može automatski prijaviti ispite državne mature ako pristupnik samostalno nije prijavio ispite u svrhu zadovoljavanja uvjeta za rangirane i upis na prijavljeni studijski program. Brisanjem studijskoga programa ne brišu se ispiti državne mature i zato je važno nakon brisanja studijskoga programa provjeriti prijavljene ispite državne mature. U vrijeme propisanoga roka prijave ispita državne mature pristupnici mogu samostalno brisati prijavljene ispite državne mature koje je sustav automatski prijavio, a pristupnik ih ne želi pisati, napominju iz NCVVO-a.

Važno je napomenuti kako učenici koji u ljetnom roku nisu položili ispit i ponovno ga polažu u jesenskom ne plaćaju troškove polaganja ispita. Učenici koji su ove godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama Hrvatskoj i žele ‘popraviti’ ocjenu na jesenskom roku, ispit moraju platiti, a rok za uplatu je 4. kolovoza u 23:59.

Učenicima koji su položili ispit u ljetnom roku, izlaze na jesenski i padnu isti ispit u obzir će se uzeti bolji ovogodišnji rezultat o čemu više možete čitati ovdje.

Ispiti od 19. kolovoza do 4. rujna

Prve ispite maturanti pišu već 19. kolovoza i riječ je o ispitima iz Francuskog jezika te Vjeronauka. Od većih obaveznih ispita najprije se piše Engleski jezik, 24. kolovoza, a zatim je 26. kolovoza na rasporedu ispit iz Matematike. Prvi dio ispita iz Hrvatskog, test iz jezika i književnosti piše se 31. kolovoza, a esej dan kasnije, 1. rujna.

Kada je riječ o izbornim predmetima koje tradicionalno piše veći broj maturanata, prva je na rasporedu Biologija, koja se uz Psihologiju piše 27. kolovoza. Fizika će se pisati istoga dana kao i Politika i gospodarstvo, 28. kolovoza.

U jesenskom roku ispiti završavaju 4. rujna kada se piše Informatika i Filozofija.

Prijevremeni rezultati jesenskog roka mature bit će objavljeni 9. rujna, kada počinje teći rok za prigovore na ocjene. Taj rok završava 11. rujna, a konačne rezultate maturanti će dobiti 16. rujna.

Izvor: Srednja.hr 
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakKino Nova Gradiška: Film Spotlight nastao prema istinitom događaju
Sljedeći članakBez novooboljelih osoba u Brodsko posavskoj županiji