Dolaskom jeseni uživamo u šarenilu boja, berbi voća i povrća, spravljanju zimnice, ali i čistimo vrt da spreman dočeka sljedeću sezonu. Dani postaju sve kraći, više nema vrlo visokih temperatura, noći su sve hladnije. Pobrano povrće i voće se adekvatno skladišti ili sprema za zimnicu, dok sjeme odabranih vrsta skupljamo i spremamo za sjetvu iduće godine . Gredice koje su ostale prazne čistimo i spremamo za uzgoj ozimih kultura ili za sjetvu na proljeće. Voćke nakon berbe, kada im otpadne lišće možemo početi orezivati.

U kontinentalnom djelu moguća je pojava prvih mrazeva koji bi uništili osjetljive plodove.

Mrkvu sijemo u listopadu i studenom, kroz zimu malo proklije, a u proljeće nastavlja svoj rast. Jesen je period godine kada osim berbe plodova u vrtovima i voćnjacima obavljamo poslove koji će biti priprema za sljedeću sezonu i osigurati uspješno prezimljavanje biljaka. U ovom periodu vršimo čišćenje, sjetvu, sadnju, rezidbu, provodimo zaštitu od bolesti i štetočina, pripremamo zaštitu od smrzavanja.

Neke sorte kao što je »Winter Gem« mogu se sijati tijekom zime sve do siječnja u hladnom plasteniku. Prekrivanje je preporučljivo i za ostale zimske vrste. Špinat je u zadnje vrijeme vrlo populatno povrće. Ubire se dok je mlado i listovi se ne smiju prekuhati. Varijeteti koji se mogu sijati do kraja listopada su: “Riccio d’Asti i Merlo Nero”. Velika prednost jesenskog sijanja je nemogućnost preuranjenog sazrijevanja.

Premda prognoziraju dugu i toplu jesen valja se pobrinuti za zaštitu osjetljivih biljaka u ukrasnom dijelu vrta. Možda ste primijetili da hladnoća obično nastupa u puno jačem obliku za vrijeme punog mjeseca, pa se pripremite. Neke biljke pak, baš zahtijevaju veću zimu kako bi mogle biti posađene, kao što su lukovice, ruže, živa ograda od crnogorice, ukrasno grmlje.

Dolaskom jeseni većina vrtlarskih radova svodi se na skupljanje i spremanje plodova koje smo uzgajali kroz ljeto, no uz malo truda i znanja, svježe povrće iz vlastitog vrta možemo imati cijele godine.

Kako bi voćna stabla uspješno prezimila potrebno ih je tokom jeseni zaliti, posebno poslije ovako sušnog ljeta. Bez zalijevanja lakše dolazi do smrzavanja stabla. Voćno stablo treba kasnu jesen i zimu dočekati spremno. Ukoliko se tokom jeseni vrši gnojenje voćnih stabala koristiti gnojiva bogata fosforom i kalijem.

U voćnjaku nakon berbe i opadanja listova potrebno je pristupiti sanitarnoj rezidbi. Pri ovoj rezidbi iz voćnjaka se uklanjaju sve slomljene i oštećene grane, mumificirani plodovi, grane koje pokazuju simptome oboljenja, grane sa prezimljujućim gnijezdima štetočina. Na debla se postavljaju lovni pojasevi. Vrši se sakupljanje opalog lišća, jer se u njemu skrivaju mnoge štetočine, njihove prezimljujuće forme, prezimljujuće forme prouzrokovača oboljenja. Konačnu rezidbu stabla ostaviti za rano proljeće zbog mogućnosti smrzavanja pupoljaka tokom zime uslijed izuzetno niskih temperatura.

Vrt nas tokom kasnog ljeta i jeseni nagrađuje plodovima raznih povrtnih vrsta. Istovremenom s berbom potrebno je vrt pripremiti za sljedeću sezonu. Nakon berbe u vrtu ostaju biljke koje su izgubile svoju funkcije. Sav taj biljni materijal je potrebno sakupiti i odnijeti na kompostište. Na kompostište ne odlagati biljke na kojima su vidljivi simptomi oboljenja ili prisustvo štetočina.

Pošto noći postaju hladnije neke povtne kulture je potrebno pokrivati agroplatnom kako bi biljke zaštitili od hladnoće.

Ovo vrijeme treba iskoristiti i za sjetvu povrtnih kultura kratke vegetacije koje ćemo brati tokom kasne jeseni ili zime. Sjetva i sadnja se obavljaju na otvorenom i u zatvorenom prostoru (plastenici, niski tuneli). Možemo posijati povrtne vrste koje ćemo brati tokom proljeća.

Jesen je vrijeme sjetve i sadnje: zelenih salata, blitve, rukole, endivije, matovilca, špinata,crvenog luka, luka srebrenjaka, češnjaka.

Tokom ovog perioda se pristupa čišćenju i dezinfekciji plastenika.

Tokom jeseni u cvjetnjaku svoj životni ciklus završavaju jednogodišnje cvjetnice. Sa svih jednogodišnjih cvjetnica potrebno je sakupiti sjeme i ukloniti zaostali biljni materijal. Sa višegodišnjih vrsta ukloniti precvjetale cvjetove, osušene grane, obaviti rezidbu vrsta koje zahtjevaju takav vid brige. Lukovice ljetnih cvjetnica, poput dalije, potrebno je izvaditi iz zemlje i spremiti na zimovanje. Vrijeme je sadnje lukovica cvijetnica koje cvijetaju rano u proljeće (narcisi, tulipani).

U jesen se sade i maćuhice koje će cvjetati tek na proljeće.

Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakBesplatna plesna predstava Boys Boys Boys u Domu kulture
Sljedeći članakRadno vrijeme za blagdan Svih svetih