U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška jučer je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Akciju su i ovoga puta proveli djelatnici Transfuziološke službe iz Osijeka, a prikupljena će krv biti namijenjena redovitim potrebama zdravstvenih ustanova.

Kako ističe ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Franjo Pavlović, odaziv je darovatelja i ovoga puta bio iznimno dobar, no problem je što su darovatelji krvi uglavnom srednje i starije generacije. Trebalo bi što više “odgajati” mlade ljude da daruju krv i usaditi im temeljne vrijednosti humanosti i dobrovoljnosti pri darivanju ove dragocjene tekućine koju ništa ne može nadomjestiti.

Među darovateljima krvi, i ovoga smo puta zatekli nekolicinu “stalnih”. Jedan od njih naš je sugrađanin Marijan Ruškan koji je krv darovao 44 puta:

– Slijedio sam primjer oca i tako sam krenuo. Ovo je jedan prelijep osjećaj, pomoći nekome to je neprocjenjivo. Davat ću krv dokle god budem mogao – kaže.

Među darovateljima se ovaj puta našla i jedna žena, Mirela Jurić, također iz Nove Gradiške:

– Danas krv darujem 24. puta. Krenula sam čisto da bih nekome pomogla. Pomoći drugima, osnovni mi je motiv, stoga i ovim putem pozivam sve one koji mogu darovati krv da se odazovu, to zaista nije ništa strašno – kaže Mirela.

Posebno je ponosan jučer bio i Marko Derežanin iz Dragalića. On je krv darovao jubilarni, pedeseti puta:

– Ponosan sam na sebe i svoje kolege darovatelje. Na ovaj način sigurno pomažemo nekome. Krenuo sam s darivanjem krvi još kao pripadnik Hrvatske vojske i tako nastavio. Prekrasan je osjećaj, još kao hrvatski branitelj, potom u Hrvatskoj vojsci, a sada i kao umirovljenik darujem krv jer je to prava stvar. Uvijek smo gledali da pomognemo jedni drugima, tako je i danas. Darivanje krvi je plemenito i ispuni čovjeka. Uistinu je radosnije darovati, nego primati – s osmijehom kaže Marko.

 

Komentari
Prethodni članakObilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Sljedeći članakPosjetite Muzej tehnike i prometa: ”Provezite” se kroz prošlost i naučite nešto korisno za budućnost!