U sjedištu Europske centralne banke u Frankfurtu u ponedjeljak su predstavljene nove novčanice od 100 i 200 eura. Bit će manje i lakše ćemo ih spremati u novčanik.

Nove novčanice od 100 i 200 eura bit će iste veličine kao i novčanice od 50 eura te će imati poboljšan hologram. Taj novi izgled predstavljen je u sjedištu Europske centralne banke u Frankfurtu.

Seriju novčanica, koje se nazivaju “Europa”, predstavio je Yves Mersch, član Izvršnog odbora ECB-a koji je rekao da će nove novčanice od 100 i 200 eura u opticaj biti puštene 28. svibnja 2019. godine u svih 19 zemalja u kojima je euro službena valuta.

Naglasio je da će, puštanjem u opticaj novih novčanica, ECB osigurati još veću zaštitu od mogućih prevara i falsificiranja, čime će, kako je kazao, euro biti još pouzdanija valuta.

ECB je već ranije predstavio sigurnije novčanice od 10, 20 i 50 eura, dok novčanice od 500 eura više neće biti štampane. Banka je odlučila 2016. godine povući novčanice od 500 eura do kraja 2018. godine, jer su se navodno koristile u svim vrstama ilegalne trgovine.

Unatoč sve većoj navici kartičnog plaćanja, Europljani se još uvijek uvelike služe gotovinom, zaključio je Mersch na konferenciji.

Izvor/Foto: N1

no images were found

Komentari
Prethodni članakBogat program povodom obilježavanja Dana Grada Lipika
Sljedeći članakGradski muzej Nova Gradiška sutra otvara multimedijalnu izložbu SB=NG: