Novi PCR uređaj za testiranje osoba sa sumnjom na zarazu koronavirusom vrijedan 812.000 kuna sa PDV-om pristigao je u Nastavni zavod za javno zdravstvo BPŽ.  Kako je Brodsko-posavska županija u cijelosti je financirala  nabavku ovog uređaja, zamjenik župana i načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković u pratnji resornog pročelnika Branaka Sabe službeno su preuzeli uređaj od dobavljača tvrtke “Hospitalija Trgovina” koju je zastupala gospođa Mila Međugorac. PCR uređaj će biti stavljen na raspolaganje Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, a moći će ga koristiti sve zdravstvene ustanove iz Brodsko-posavske županije.

Aktivnosti oko nabavke PCR uređaja započele su još u svibnju ove godine kada je raspisan i javni poziv, a isporuka je protekla u planiranom roku.

Prilikom primopredaje, dr. Željka Siser istaknula je odlike odlike novog, brzog aparata koji će uvelike skratiti vrijeme čekanja i ubrzati postupak testiranja, jer samo 3 sata od uzimanja uzorka -nalazi će moći biti gotovi. Aparat je sam po sebi vrlo jednostavan za rukovanje, te će testiranja od sada moći obavljati i samo tehničari, a mora se istaknuti i kako ima veliki dijapazon mogućnosti.  Za razliku do sada, uređaj će u jednom ciklusu moći obrađivati čak 24 uzorka od jednom i to s mogućnošću obrade uzoraka s više različitih patogena, tako da će biti od velike koristi za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije i nakon krize s koronavirusom.

Skraćenje vremena testiranja na COVID-19 odrazit će se i na vrijeme zadržavanja pacijenata u zgradi, čime će se dodatno smanjiti pritisak i rizik od širenja zaraze.

Načelnik Stožera CZ BPŽ nakon primopredaju uređaja obišao je i Dom zdravlja u Slavonskom Brodu ispred kojeg je postavljen šator kako bi pacijentima olakšao čekanje na pregled prilikom velikih vrućina.
Komentari