09.55 sati:

Slijedeća medijska konferencija Županijskog stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije je danas u 12 sati.

09.50 sati:

– Osim ovog prvog jutrošnjeg slučaja koronavirusa, valja reći da smo stavili u funkciju karantenu za autoprijevoznika od kojih su neki već smješteni tamo – kazao je načelnik Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije, Stjepan Bošnjaković.

09.45 sati:

Bitno je još jednom naglasiti proceduru. Osoba na graničnom prijelazu primi obavijest o samoizolaciji te najkraćim putem odlazi kući i odvoji se od ukućana u zasebnoj sobi s maksimalnom redukcijom kontakata i sa ukućanima. Liječniku obiteljske medicine javlja se prvog radnog dana i to telefonom. Ovisno iz koje zemlje dolazite javljat ćete se svaki dan ili svega par puta o čemu ćete dobiti upute. Ako razvijete simptome javlja te se liječniku obiteljske medicine koji onda dalje pokreće sustav. Tako se reducira povećanje broja kontakata i širenje virusa. Apeliram na sugrađane da se toga drže. – posebno je naglasio dr. Cvitković dodavši kako se osobe koje se ne pridržavaju rješenja o samoizolaciji treba prijaviti policiji ili na broj 112..

Na području Brodsko-posavske županije je oko 500 osoba u samoizolaciji. 

09.42 sati:

Apeliram sugrađane da koriste telefone koje su Domovi zdravlja dali za ambulante otvorene isključivo za pacijente sa simptomima za korona virus. Telefonom se puno toga može riješiti i sa bolnicom. Sugrađani molim vas da koristite telefone, i ambulante opće medicine.  – kazao je dr. Samardžić, dodavši kako je zaražena osoba sa zapadnog područja Brodsko-posavske županije u dobi od 45 do 50 godina.

Medicinsko osoblje koje je s njim bilo u kontaktu bio je pod zaštitom.

9.41 sati:

Pacijent je hospitaliziran i u izolaciji je. Razvio je blagu kliničku siku. Vitalni parametri i funkcije su uredni. Ono što je dobro naglasiti je da je sustav odradio dobro. Pacijent nije prolazio kroz cijelu bolnicu nego je kolima Hitne pomoći prevezen na mjesto za izolaciju. Znači ono za što smo se postupno dva mjeseca pripremali danas smo odradili. U ovom trenutku imamo pet pacijenata u izolaciji s blagom kliničkom slikom, čekamo njihove nalaze ali očekujemo da će biti negativni – kazao je ravnatelj brodske bolnice, dr. Josip Samardžić.

09.40 sati:

Za sada su kontakti zdravi, nitko nema simptoma, no pratit će se dalje. U tijeku je intenzivan rad epidemiologa, kazao je dr. Cvitković.

09.35 sati:

dr. Ante Cvitković, Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije: Nakon što je u četvrtak stilga iz Austrije u Hrvatsku te je od tada bila u samoizolaciji u nedjelju nam se javila s povišenom temperaturom. Nalaz testiranja stigao je jutros. Za sada je dobrog općeg stanja. U tijeku je obrada kontakata.

09.31 sati:

SLAVONSKI BROD – Prije nekoliko trenutaka započela je izvanredna sjednica Županijskog stožera Brodsko-posavske županije na kojoj je obznanjeno kako je jedna osoba s područja županije zaražena koronavirusom.

Tijek izvanredne konferencije za medije, čije ćemo najvažnije dijelove prenositi i ovdje, možete pratiti u izravnom prijenosu na fejsbook stranici portala SBplus

Izvor/Foto: SBplus

Komentari