U Župi Mučeništva sv Ivana Krstitelja u Zapolju, u nedjelju, 5. studenog 2023.g. održan je Izborni kapitul Mjesnog bratstva OFS-a ove župe. Treba reći da je Župa Zapolje od 1968.g. bila povjerena upravi Franjevačke Provincije sv Ćirila i Metoda, a 2021.g. predana je na upravljanje Požeškoj biskupiji.

Mjesno bratstvo počelo je djelovati 1974.g, kasnije su aktivnosti malo oslabile, ali 1994.g. dolaskom u Župu fra Vjekoslava Kocijana, bratstvo doživljava novi procvat. Dobiva nova 23 zavjetovana člana i radi veoma aktivno. Trenutno ono ima 19 zavjetovanih članova i dvije sestre u formaciji. Svi dosadašnji duhovni asistenti, pogotovo fra V. Kocijan, doista su ugrađivali sebe u rast bratstva. Predajom župe na upravljanje Požeškoj biskupiji, ništa se nije promijenilo. Dijecezanski svećenik, vlč Mladen Štivin, rodom iz Davora, podržava rad bratstva i pomaže im u duhovnom rastu. Tako je i na početku Izbornog kapitula Štivin pozdravio sve članove Mjesnog bratstva.

Drage goste iz Zagreba, s. Renatu Huzanić, područnu ministru te fra Gorana Malenicu, koji je područni, ali i nacionalni asistent OFS-a, pozdravio je zatim ministar zapoljskog bratstva, b. Vladimir Relković. Okupljene su tada pozdravili i gosti, s. Renata i p. Goran i poželjeli blagoslovljen rad Izbornog kapitula. Uslijedila je molitva, a onda izvješće ministra Relkovića za protekli trogodišnji mandat (2020-2023.g.). Vidljivo je da je ovo malo mjesno bratstvo radilo aktivno u okviru mogućnosti, pa nisu posustajali ni u vrijeme korone. Redovito su uključeni u sve aktivnosti župne zajednice, ministar ističe dobru suradnju sa župnikom i brojne aktivnosti u okviru bratstva u skladu s mogućnostima, jer su članovi uglavnom starija populacijska skupina. Stoga žele animirati i potaknuti mlade na uključivanje u bratstvo. Bili su domaćini Franjevačkog hoda u srpnju, koji je jednim dijelom prolazio kroz župu pa su se i tu pokazali kao dobri domaćini. Dočekali su i ikonu Kraljice franjevačke obitelji, što je također pridonijelo rastu osjećaja pripadnosti franjevačkoj obitelji. To je samo mali dio aktivnosti ovog Mjesnog bratstva. Slijedilo je blagajničko izvješće s. Veronike Relković, a onda je zahvaljeno dosadašnjem Vijeću i vodstvu bratstva.

Poslije zaziva Duha Svetoga, fra Goran Malenica pročitao je i protumačio odlomak iz Ivanova evanđelja (Isus pere učenicima noge), naglašavajući Isusov čin ljubavi i poniznosti. Potom se prišlo izboru novog vodstva bratstva. Nakon tajnog glasovanja, jednoglasno su na sve funkcije izabrani: novi (stari) ministar b. Vladimir Relković, zamjenica ministra je s. Terezija Balunović, tajnica Mjesnog bratstva s. Marija Babić, blagajnica i u slijedećem mandatu bit će s. Veronika Relković, voditeljica formacije s. Dragica Balunović. S. Veronika Relković zastupat će bratstvo na kapitulima i drugim skupovima važnim za bratstvo, njezina zamjenica bit će s. Dragica Balunoviuć. Nakon prihvaćanja službi i čestitki, svi su se pomolili za novo vodstvo, a fra Goran na sve je zazvao Božji i Franjin blagoslov.

Tekst/Foto: Višnja Mikić

Komentari
Prethodni članakPlaninari vas pozivaju: U nedjelju pohod na najviši vrh Slavonije, Brezovo Polje
Sljedeći članakJednoj osobi pozlilo prilikom konzumacije pića – policijski izvidi u tijeku