U organizaciji Udruge voćara i vinogradara Cernik, a pod pokroviteljstvom Općine Cernik i Turističke zajednice Brodsko posavske županije, jučer su održani deseti po redu “Dani cerničkog portugisca”

Jubilarna manifestacija koja promovira kvalitetno i nadaleko poznato mlado vino Portugizac iz Cernika ove godine, zahvaljujući organizatorima popela se na višu razinu. 

Osim tradicionalnog slavlja vrhunskog mladog vina, krštenja mošta i dobre zabave u večernjim satima, Udruga voćara i vinogradara Cernik Kulmerov dvorac, mjesto gdje se već cijelo desetljeće slavi vino, popunila je i u prijepodnevnim satima kako prodajnom izložbom plodova starih sorti voća, šumskih voćkarica, povrća i prerađevina, tako i putnicima namjernicima koji su odlučili posjetiti istu i Portugizac probati prije “reda”. 

Tako je, prema riječima Zvonka Živkovića, predsjednika Udruge voćara i vinogradara Cernik, pedesetak izlagača došlo prezentirati ono čime se bave bilo iz hobija ili primarnog posla, te ponuditi svojih ruku djela. 

Mogli su brojni posjetitelji,osim u vinu i drugim pićima od domaćeg voća uživati i u svježim jesenskim plodovima koje Slavonija nudi: jabukama, kruškama, kestenju, šipku…te dobrim mesnatim delicijama, sve kako bi napunili želudac za ono što je bilo spremano za večernje sate. 

Nakon sajma, a prije večernjeg programa “Dana cerničkog portugisca”,  upriličena je i determinacija plodova starih sorti, radionice, predavanja i prezentacije. 

Vrhunac jubilarne manifestacije posvećene mladom Portugiscu bio je večernji program u kojem su posjetitelji uz vino uživali u pečenom kestenju i domaćim specijalitetima, te pjesmi i plesu, smijehu i pošalicama za koje je bio zaslužan Tamburaški sastav „Merak”. 

Prije nego su se posjetitelji u potpunosti opustili u dobroj fešti uz još bolje vino, svjedočili su i ovogodišnjem krštenju mošta čiji kum je u Cernik došao čak iz Slovenije, a ceremoniji su nazočili i gosti iz spomenute nam susjedne države, ali i cijele Brodsko posavske županije.

Da su “Dani cerničkog portugisca” jedna od omiljenih manifestacija ovoga kraja dokazao je i ove godine velik broj posjetitelja kako tijekom dana, tako i tijekom večeri kazao je ponosni načelnik Opčine Cernik, Vitomir Žakić.

Vina ima još, ako je netko propustio feštu u čast Portugiscu, može ga nabaviti negdje u Cerniku ili pak pričekati do sljedeće godine i još jednih  “Dana cerničkog portugisca”, jer tradicija se nastavlja.

“Nakon stote obljetnice razmišljat ćemo što i kako dalje”, naglasili su organizatori i potvrdili zadovoljstvo još jednom dobro odrađenom cerničkom manifestacijom. 

no images were found

Komentari