Tijekom proteklog tjedna dogodilo se nekoliko prometnih nesreća s najtragičnijim posljedicama – smrtno stradalim osobama.
Nesreće su se dogodile na način da su vozači izgubili nadzor nad vozilom, a zatim sletjeli vozilom s kolnika ili vozilom prešli na suprotnu stranu kolnika i sudarili se s vozilom koje je dolazilo iz suprotnog smjera. Vozači su griješili iz razloga što su se kretali brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti, nepropisnom brzinom, odnosno vršili nepropisno pretjecanje vozila. Stoga je potrebno ponovno upozoriti vozače da: u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku), da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.)

Potrebno je osvrnuti se i na nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane tijekom kojih se očekuje pojačan promet na graničnim prijelazima te glavnim i lokalnim prometnicama Policijske uprave brodsko-posavske, te diljem Republike Hrvatske. Također se očekuje i povećan broj stranih državljana, koji su odabrali Hrvatsku za posjet adventima, koji se obilježavaju u sve više gradova, odnosno kao svoju novogodišnju destinaciju. U takvim prilikama se očekuje i stvaranje većih gužvi pa pozivamo sve građane da i u takvim uvjetima budu strpljivi, međusobno tolerantni, ali i da prije svega poštuju prometne propise.

Svjesni smo da je razdoblje prazničnog raspoloženja, zbog čega jedan dio građana konzumira alkoholna pića, ali nakon toga nažalost i sjedaju za upravljač vozila. Ovom ih prilikom upozoravamo, da to ne čine, jer u današnje vrijeme, kada postoje razne alternative: javni prijevoz, taksi službe, međusobni dogovor tko će ostati trijezan i voziti kući ostatak društva i sl., znači brojne mogućnosti, onda niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan. U tom smislu i policija će prema takvim vozačima, koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, imati nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola! Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Stoga usvojite ove korisne savjete, kako bi nadolazeće blagdane uistinu proveli u miru i bez neželjenih posljedica koje sa sobom nosi neodgovorno ponašanje u prometu, poručuju iz PU brodsko posavske. 

Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članak18. Zimska malonogometna liga Nova Gradiška
Sljedeći članak„Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“: Održan božićni domjenak