GRAĐANI, NE DRŽITE PIN UZ BANKOVNE KARTICE

Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška zaprimili su dojavu od oštećenog 58-godišnjaka da mu je nepoznati počinitelj sa bankovnog računa podigao nekoliko tisuća kuna.

Oštećeni je unazad nekoliko dana na području grada Nove Gradiške izgubio etui u kojem su se nalazili osobni dokumenti i bankovne kartice sa PIN-ovima. Potom je na bankomatu nepoznati počinitelj podigao nekoliko tisuća kuna. Policijski službenici tragaju za počiniteljem kaznenih djela računalne prijevare i utaje, te će po dovršetku kriminalističkog istraživanja podnijeti odgovarajuća pismena Općinskom državnom odvjetništvu.

Prema statističkim pokazateljima u prva četiri mjeseca na području Policijske uprave brodsko-posavske evidentirano je sedam kaznenih djela računalne prijevare. Građani svojim ponašanjem lako mogu doprinijeli da postanu žrtve, ukoliko PIN-ove bankovnih kartica učine lako dostupnim počiniteljima.

Upozorenje građanima i savijesti:

  • Ako izgubite karticu ili vam je ukradu, bez obzira dogodi li vam se to u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu, vrlo je važno da to prijavite u najkraćem mogućem roku.

  • Nikada ne zapisujte PIN uz kartice ili u mobitel.

  • Nemojte davati broj kartice ili osobne podatke putem telefona ili slati sliku kartice putem e-maila ili na bilo koji drugi način odavati osobne podatke nepoznatim osobama. PIN je poznat isključivo Vama kao korisniku kartice i ne smijete ga reći nikome pa niti banci ili kartičnoj organizaciji.

  • Vozilo nije sigurno mjesto za ostavljanje dragocjenosti. Ne ostavljajte karticu niti druge dragocjenosti u vozilu bez nadzora, čak ni na kratko vrijeme!

  • Pripazite na torbicu i svoje stvari u gužvi, javnom prijevozu i sličnim situacijama.

  • Karticu pokušajte uvijek držati na istom mjestu koje vam je dobro poznato jer je to najlakši način da uočite ako nedostaje

Komentari
Prethodni članakDruga proljetna „Biciklijada” okupila veliki broj naših sugrađana
Sljedeći članakU četvrtak izložba skulptura u staklu “Pretežno vedro”