Na početku nove kalendarske godine donosimo još jednu aktualnu kolumnu s bloga proknjižime iz pera naše sugrađanke, vlasnice Knjigovodstvenog servisa „Kontoar” d.o.o. Mirele Reković:

Tako je, sveprisutan je virus za kojeg ne znamo više što nam donosi, a što uzima. Znamo da nam ovaj virus pokazuje svoju nadmoć nad svime – osobito nad ljudskim životima.

Nije niti to upitno – zadnjih desetak dana sam vidjela toliko osmrtnica u mojoj sredini, da je to ipak zastrašujuće, a koliko vidim, i novinski članci prepuni su obavijesti o smrti nekih javno poznatih osoba. Naravno, nisu svi okončali život zbog virusa – to nitko niti ne tvrdi, ali sigurno da je smrtnost povećana, što god tko mislio o tome.

Umiru i poslovi – održavaju se trenutno, samo zbog nekih zaliha koje su uspjeli sačuvati (ako su) i od mjera koje su na snazi. Ne mogu reći da su poduzetnici klonuli duhom, ali da se vidi zastoj u svemu i drugačiji pogled, nego u proljetnom zastoju, vidi se.

Niti kod mene nije bolje – čujte administracije ne nedostaje. Količina obrađene dokumentacije sve je veća, jer pojavom Covida-19, dobili smo kao poduzetnici ali i kao knjigovodstveni uredi – puno novih obaveza koje do sada nisu bile niti zamislive.

Pa je tako trenutna situacija takva – u izolacijama imam uvijek par radnika, a nas par se uspješno prilagođava radu. Klijenti u ured dolaze minimalno, primopredaja dokumentacije se odvija putem prozorčića, maske su normalna pojava, a obrada je još veća – s toga ne gubimo vrijeme nego predano i fokusirano na svakog klijenta, nastojimo pregledati i sljedeće:

  • Obraditi dokumentaciju iz prethodnog mjeseca – kako bi obračunali plaće, obračunali Božićnice i razne prigodne nagrade (svi moji klijenti su našli način i sredstva da nagrade radnike, unatoč svemu); obračunali godišnje obračune poreza, obračunali PDV – kako bi ga predali do 20-tog u mjesecu, ali i pogledali rezultate godine, ove lude 2020., kako bi na vrijeme mogli optimizirati porezne obveze.
  • Nazvati kolege koji su na bolovanju – provjeriti da li im što treba – jer ruku na srce, kada ste bolesni nije vam niti za raditi, pa neka je i od kuće – bolovanje je bolovanje.
  • Nazvati obitelj klijenta koji je u bolnici i prima kisik, pronaći prave riječi za umirenje i poslati poruku podrške
  • Priključiti se, iako i telefonski nekoj od humanitarnih akcija
  • Dogovoriti nove poslove za 2021. – planirati rast svoje tvrtke s Covidom je itekako moguće!
  • Dobro se organizirati i o umoru ne razmišljati kao negativnoj strani ovakve priče nego shvatiti da u danu postoji 86.400 sekunde – i na nama je kako ćemo ih iskoristiti.
  • Moj tim je jako dobar tim, a stremi ka tome da bude svakim danom još bolji.
  • Ima još – ali to bi Vam rekli osobno, telefonski ili mailom.

Covidu – ne možeš ti nama odnijeti posao – tu ipak nećeš biti glavni! Živote ne diraj!

Mirela

  •  
Komentari