Pater fra Vjenceslav Janjić, župnik župe svetog Petra apostola Cernik, u svojim redovnim kolumnama redovito se osvrće na sva događanja na području svoje župe, progovara o ljudima ovoga kraja, ali i donosi zanimljive osvrte na sve aktualne pojave u ovom kraju. Danas vam prenosimo tekst o rodama:

Dragi moji Župljani!

DOŠLE NAM RODE BIT ĆE DJECE !

Nije „prvoaprilska šala!“ Stigle rode i u naše mjesto, u Cernik. Već godinama na školi u Brodskoj Varoši, na dvorišnoj zgradi tamošnje osnovne škole, ugnijezdile se i vole se dvije svjetski poznate rode: Malena i njezin Klepetan. Već imaju više od šezdeset potomaka. Malenu su ranili zlobni lovci ili ribiči u krilo tako da ona ne može odletjeti prije zime u toplije krajeve. Zato Klepetan dolazi „izabranici svoga srca „ svake godine preko ljeta iz daleke Južne Afrike. Za Malenu se preko zime brine školski domar u miru gospodin Stipa.

Vašem župniku , dok ovo piše, jače srce kuca. Pripovijeda jedna predaja kako je neki župnik godinama propovijedao u crkvi da su djeca Božji dar , a ne prokletstvo!

Plodova od njegove propovijedi nije bilo. Župnik se ipak dosjetio jednom učinkovitijem načinu kako probuditi ljubav za rađanjem djece kod svojih župljana. Uzeo je štap u ruke i obilazio kuće u kojima stanuju mlade obitelji i pred zoru pokucao na prozore. Kad je vidio da se svjetlo upalilo župnik j dalje nastavio svoju misiju. Priča kaže da je već slijedeće godine bilo nekoliko krštenja više u njegovoj župi.

Ja sam uvjeren da će cernička Malena i njezin Klepetan i u našem Cerniku donijeti više djece na svijet nego sve župnikove propovijedi. U susjednoj se kući već rodio jedan Andrija, malo dalje još dvije curice. Sada već pokojni televizijski komentator nogometnih utakmica Mladen Delić jednom je zgodom uskliknuo: „Ljudi moji, ma je li to moguće!“

Živi bili pa vidjeli !

Fra Vjenceslav Janjić

Komentari
Prethodni članakPravoslavni vjernici danas slave Uskrs
Sljedeći članak72 nove pozitivne osobe u Brodsko posavskoj županiji, tri osobe preminule od COVID-19