Prema istraživanju SSSH-a o radnom vremenu, koje je u rujnu na reprezentativnom uzorku provela agencija Hendal, više od 40 posto ispitanika je izjavilo da kontinuirano ili povremeno radi prekovremeno.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel predstavio je rezultate istraživanja tog sindikata o radnom vremenu, rekavši da je radno vrijeme, uz niske plaće, jedan od ključnih čimbenika zašto radnici nisu zadovoljni na svojim radnim mjestima i odlaze iz Hrvatske, a utječe i na dobru organizaciju rada.

Bio bi to nastavak razgovora koji su predstavnici sindikata s Frkom Petešićem započeli u petak, a uslijedit će nakon što na Trgu bana Jelačića završi veliki prosvjed zaposlenih u obrazovanju, na kojem se okupilo više od 20 tisuća ljudi.

Suočeni smo sa svakodnevnim kršenjem postojećih zakonskih propisa s područja Zakona o radu, izjavio je Novosel na konferenciji “Radno vrijeme po mjeri čovjeka”, održanoj u suradnji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske sa Zakladom Friedrich Ebert.

Prema istraživanju SSSH-a o radnom vremenu, koje je u rujnu na reprezentativnom uzorku provela agencija Hendal, više od 40 posto ispitanika je izjavilo da kontinuirano ili povremeno radi prekovremeno, a od njih 60 posto da im prekovremeni rad nije evidentiran i plaćen, dodao je.

Radnici danas ne znaju kako će raditi sutra ni organizirati obiteljski život, rekao je Novosel, ocijenivši kako zbog toga iz Hrvatske godišnje odlazi između 50 i 60 tisuća radnika. “Stoga želimo govoriti o tome problemu prema Vladi, poslodavcima i javnosti koja mora konačno shvatiti da je kolektivni ugovor najveća vrijednost svih zemalja u koje naši radnici svakodnevno odlaze”, istaknuo je.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Ilustracija/Internet

Komentari