Ostati na zemlji i biti svoj na svome, životna je misija mladog bračnog para iz Vrbove, Ivane i Matije Panića.

Oni su odlučili svoje „mjesto pod suncem”, potražiti upravo u našem kraju, u svojoj Vrbovi. Nakon nekoliko godina rada na sezonskim poslovima odlučili su se vratiti u rodni kraj i pokrenuti vlastitu proizvodnju. Osnovali su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na kojem se bave uzgojem dunja i lješnjaka.

Početna iskustva pretvorila su se u prava, korak po korak i oni su svoj kruh počeli zarađivati upravo od poljoprivredne proizvodnje. Danas izvoze, a imaju i brojne planove. Za sve što su učinili i planiraju, OPG Ivane Panić na nedavno održanoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Staro Petrovo Selo dobio je i općinsko priznanje.

Svoja je iskustva u proizvodnji podijelio Matija Panić:

– Zasada smo u još nekim početcima. Uspjeli smo iz europskih fondova „povući” mjeru 6.1.1. za mlade poljoprivrednike i sada smo u realizaciji mjere 6.2.1 za nepoljoprivredne djelatnosti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Nastojimo svake godine što više širiti i zaokruživati svoju proizvodnju kroz prerađevine, rakiju od dunje. Ja sam, u biti, nakon završetka škole krenuo raditi na sezoni kao konobar na moru, nakon toga smo supruga i ja otišli raditi u Austriju i uvidjeli da to sve nema smisla. Zašto ne pokrenuti vlastitu djelatnost?

Vratili smo se kući. Mi smo odrasli na selu, vidjeli smo da imamo proizvodnih kapaciteta koje možemo iskoristiti i odlučili baviti se voćarstvom.

Hvala Bogu, ova odluka nam se pokazala ispravnom – kaže.

– Što se tiče korištenja sredstava europskih fondova i regionalnih fondova, informacija nikada dosta. Uvijek se pojave neke stvari koje čovjek ne razumije ili ne zna pa se dogode situacije da često puta ne možemo dobiti odgovor na postavljena pitanja. Tu je, po meni najveći problem, zašto se mladi ne odlučuju baš koristiti sredstva europskih fondova.

Često puta hvali nam informacija. Mi smo „pisali” kao nepoljoprivrednu djelatnost na OPG-u, usluge iskopavanja i ravnanja zemlje. Nismo mogli dobiti informaciju spada li to u ovu djelatnost, raspitivali smo se na raznim adresama, na kraju smo ipak dobili odgovore na pitanja.

Ono na što treba ukazati, nedostaje nam korisnih informacija kako bi projekt započeli i realizirali do kraja. Proizvode plasiramo u Sloveniju, prošle godine izvozili smo u Švicarsku. Ove godine imamo kupce iz Italije. Uglavnom, ne možemo se orijentirati samo na naše tržište. Nastojimo se okrenuti europskim zemljama i širem tržištu. Bitno je poznavanje jezika i sve se može riješiti. Naravno, tu je i dobra volja te puno truda i zalaganja i onda čovjek vidi da se može živjeti u našoj lijepoj Slavoniji – kaže Matija Panić.

 

Komentari
Prethodni članakNovo u gradu: U ponedjeljak i utorak ljetno kino u Gradskom parku
Sljedeći članakIz policije otkrili koliko je zapljena droge obavljeno u proteklih godinu i pol