Produženi uskrsni vikend i prekrasno sunčano vrijeme „izmamili” su veliki broj ljubitelja prirode, šetača i planinara u obližnje izletište Strmac.

Smješteno u podnožju Psunja, na dvanaest kilometara od Nove Gradiške idealno je mjesto za šetnje, druženja i odlazak u prirodu…

U prekrasnoj, prema jugu otvorenoj dolini, kojom protječe gorski potok Šumetlica, sa sjeverne strane zaštićen od vjetrova visokim Psunjem, na kojem je i najviša kota Slavonije – Brezovo polje sa 988 m nadmorske visine.

Potencijali ovog iznimnog prirodnog bisera grada omogućili su razvoj turističke ponude u nekoliko pravaca: kampiranje, obiteljski i društveni izleti, kupanje; sportski turizam – tereni za za male sportove: odbojku, košarku i rukomet, odnosno mali nogomet, trim staza, planinarenje, skijanje, biciklizam; lov i ribolov – zbog posebnog položaja i različitosti raslinja ovdje su staništa raznih životinjskih vrsta.

Tu je i izgrađena ljetna pozornica idealna za koncerte i stalno mjesto održavanja tradicionalnih moto susreta, manifestacije koja svake godine okupi motoriste iz svih krajeva Hrvatske te ugosti veliki broj eminentnih izvođača.

Tu je i moderno uređen, funkcionalni Planinarski dom „Strmac”, sigurno utočište novogradiških planinara, ali i svih „putnika namjernika”, također i mjesto okupljanja i proslave brojnih obiteljskih, poslovnih i drugih događanja.

Na Strmcu se smjestila i Bolnica sveti Rafael, jedna od najsuvremenijih psihijatrijskih ustanova u regiji s više od stotinu bolničkih ležajeva.

Strmac za brojne Novogradiščane ima svoju kultnu, posebnu, emocionalnu vrijednost, nešto uz što nas vežu brojne uspomene, druženja.

Istina, pamtio je Strmac nekada i bolje dane, bio mjesto okupljanja Novogradiščana, ali i žitelja ostalih krajeva, posebice za vrijeme ljeta, kada je bazen radio „punom parom”, a za proslave Praznika rada uvijek se tražilo mjesto više.

Praznik rada je pred nama, mnogi će ga, vjerojatno, i ove godine provesti na Strmcu i uživati u svim čarima koje nam pruža.

Za one neodlučne preporuka da ga svakako posjete, prošetaju njegovim stazama, udahnu svjež zrak, izvedu svoju obitelj ili prijatelje.

Često puta smo svi mi skloni odlasku u druga, čuvenija izletišta ili toplice, a zaboravljamo da priliku za uživanje imamo tu, nadohvat ruke.

 

Komentari