Skriveni izvor kalorija

Ako si ikad brojala kalorije na dijeti dobro znaš da 1 g alkohola ima 7 kcal, gotovo jednako kao i gram masti. Kalorije iz alkohola se često nazivaju “praznim kalorijama” jer zauzimaju mjesto kalorijama iz nutritivno vrijednih namirnica. Kalorijska vrijednost alkoholnih pića nije zanemariva:

Pivo 0,33 L = 142 kcal

Crno vino 0,1 L=83 kcal

Bijelo vino, 0,1 L = 82 kcal

Votka, 0,03 L = 64 kcal

Viski 0,03 L = 75 kcal

Alkohol usporava metabolizam hranjivih tvari u korisne molekule smanjujući izlučivanje probavnih enzima iz gušterače. Alkohol također, ometa apsorpciju hranjivih tvari uništavajući i oštećujući stanice koje pokrivaju sluznicu želuca i crijeva, uz to ometajući i apsorpciju nekih tvari iz probavnog trakta u krv.

Brojanje kalorija dok si na dijeti zna biti naporno i obeshrabrujuće, a zabranjene namirnice brzo dovode do velike želje upravo za takvom hranom. Za dugoročno održavanje tjelesne težine i osjećaj vitalnosti, važno je unos kalorija ograničiti prema osobnim potrebama, ali bez gladovanja. Mršavimo zajedno klub nudi ti uravnoteženu prehranu i onu količnu kalorija koja je potrebna da zdravo mršaviš, a da se pritom ne opterećuješ onime što jedeš. Ovisno o tvojim potrebama, u Klubu te čekaju jelovnici uz koje, ako ih se pridržavaš, možeš zdravo mršavjeti 1 kg tjedno.

Piće stvara “trbuščić”

Budući da jetra alkohol doživljava kao otrov, metabolizam alkohola uvijek ima prednost. Drugim riječima, bez obzira kada popiješ piće tvoje će se tijelo prvo “pozabaviti” razgradnjom alkohola, a tek onda i drugim tvarima. Posljedica toga je da tvoje tijelo ne iskorištava masti i ugljikohidrate za energiju. To ne znači da proces mršavljenja prestaje, ako si na dijetnom režimu, već da se odgađa. To potvrđuje i rad objavljen 2005. godine u časopisu Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences koji ističe da unos alkohola sprječava razgradnju masti i može potaknuti dobivanje na tjelesnoj masi. Neiskorištene masnoće se tada najčešće skladište u području trbuha zbog čega je i rasprostranjen naziv “pivski trbuščić”.

Otvara apetit

Još je jedan mehanizam pomoću kojeg se alkohol može negativno odraziti na dijetu. Sigurno si se osvjedočila kako unos alkohola “otvara apetit”. Zanimljivo, uživanje u piću uvijek traži i hranu bogatu mastima i solju što može znatno povisiti kalorijski unos. Što se više pića popije to želja za pridržavanje dijetnom režimu postaje manja, pa pravilna prehrana i dijeta padaju u drugi plan. Još je jedan razloga zašto alkohol na dijeti (osobito primjerice nakon treninga) nije najbolja ideja. Naime, vjeruje se da unos alkohola smanjuje razinu testosterona, što se negativno odražava na izgradnju mišića, a samim time i na učinkovitost programa mršavljenja. Dodatno, uživanje u alkoholu se negativno odražava na kvalitetu sna, a poznato je da je loš san povezan s većim unosom hrane.

Preskakanje obroka kako bi kasnije uživala u piću je loša ideja

Mnogi na dijeti koji znaju da će društvena situacija zahtijevati pokoje piće skloni su preskočite obroke kako bi kontrolirali unos kalorija. No, ovo je posve kriv potez. Dođeš li u bar ili na zabavu gladna veća je vjerojatnost da ćeš posegnuti za kaloričnim grickalicama. Također, negativni učinci alkohola se multipliciraju na prazan želudac. Stoga je uvijek bolja opcija pojesti kvalitetan obrok prije uživanja u piću, a brine li te negativan učinak alkohola radije ga “neutraliziraj” s pola sata više tjelesne aktivnost nego s preskakanjem obroka.

Druga strana medalje

Zanimljivo, nisu svi suglasni da alkohol na dijeti može otežati mršavljenje, upravo suprotno. Tako je studija na 19 220 žena objavljena 2010. godine u časopisu Archives of Internal Medicine pokazala da unos alkohola ne utječe na tjelesnu masu. Autori su došli do tog zaključka nakon gotovo 13 godina praćenja zdravih žena sa skromnim do umjerenim unosom alkohola. Dodatno, u studiji objavljeno 2011. godine u časopisu Nutrition Reviews se pokazalo da umjerena konzumacija alkohola, osobito vina, čak štiti od nakupljana suvišnih kilograma. Ipak, konzumacija žestokih alkoholnih pića ipak može pridonijeti debljanju. Danas je jasno da su osim vrste alkoholnog pića, za tjelesnu masu bitni i drugi čimbenici. Kako navodi rad objavljen 2010. godine u časopisu Physiology & Behavior od velike je važnosti učestalost konzumacije alkohola. Tako kod osoba koje gotovo nikad ne piju ili onih koji svakodnevno piju značajne količine, alkohol pogoduje debljanju. Slično je i s vikend opijanjima. No, kod osoba koje umjereno uživaju u pićima poput vina ili pive moguć je povoljan učinak na masu. Što znači, ako svakodnevno piješ čašu vina i dok si na dijeti možeš uživati u ovoj navici. No, ako ne piješ ili piješ rijetko za vrijeme dijete nemoj unositi alkohol. Piješ li previše, vrijeme je da prestaneš zbog puno važnijih razloga nego što je to tjelesna masa.

Izvor: Zdrava krava
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakSloga visokim rezultatom debitirala u 3.HNL/ Foto
Sljedeći članakNevjerojatna laž postala je dio kolektivne svijesti