SAŠA KESER, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Mato Lovrak u Novoj Gradiški, istovremeno djeluje kao privatni trener u teretani A1, nudeći personalizirane treninge prilagođene individualnim potrebama svakog klijenta. Saša nam ovog puta donosi svoje mišljenje i savjete kao privatni trener.

“Ljudi se odlučuju za treniranje iz različitih razloga, od mršavljenja do izgradnje mišićne mase ili poboljšanja općeg zdravlja. Za početne rezultate čak i kod osoba koje dosad nisu bile aktivne, potrebno je oko mjesec i pol dana. No, prvi stvarni rezultati obično su vidljivi nakon 3-4 mjeseca redovite aktivnosti.”

“Ključno je razumjeti početno stanje svake osobe koja pristupa treningu“, ističe Saša. Tako se postiže najbolji napredak. Tijekom vremena, kako se kondicija i psihofizičko stanje poboljšavaju, prilagođavamo i opterećenje treninga kako bismo postigli maksimalne rezultate. Važnost pravilne prehrane naglašava se kao ključni faktor uspjeha. Sve prednosti kvalitetnog treninga moraju biti popraćene adekvatnom i prilagođenom prehranom kako bi rezultati bili vidljivi”, napominje Saša.

U ciklusu treninga u A1 Fitness Teretani početak je rezerviran za zagrijavanje što je ključno za pripremu tijela na fizičku aktivnost. Glavni dio treninga fokusiran je na uporabu različitih rekvizita poput girja, bučica, pilates lopte te medicinske lopte. Trening je strukturiran po mom “Kružnom obliku rada”, gdje se izvode vježbe u tri kruga, obično od 10 do 15 vježbi po krugu.

Nakon intenzivnog dijela treninga, slijedi lagano istezanje kako bi se opustili mišići i spriječile ozljede. Cjelokupni dio treninga traje otprilike sat vremena. Nakon završetka glavnog dijela, klijenti imaju mogućnost dodatnog vježbanja na kardio spravama što im omogućuje dodatno sagorijevanje kalorija i poboljšanje izdržljivosti.

“Uz samu pripremu i obavljanja treninga, najvažnija je motivacija klijenta. Naš zadatak je ohrabriti klijente i motivirati ih čak i u trenucima kada se osjećaju manje motivirano za trening. Kroz ostvarene rezultate, klijenti postaju sposobniji i motiviraniji za obavljanje svakodnevnih aktivnosti te lakše podnose životne izazove, zaključuje Saša.

Iz perspektive klijenata donosimo sljedeća iskustva.

HELENA BARIŠIĆ, učiteljica u školi, započela je trenirati prije pola godine nakon što je imala ozljedu koljena. Početni motiv bio joj je učvrstiti mišiće nogu, no ubrzo je krenula i u program oblikovanja tijela. Prilagodba novom načinu života, uključujući i promjene u prehrani bio je kratki izazov za nju dok se tijelo nije prilagodilo. Shvatila je da je ključno balansirati između treninga s motivacijom i prilagođene prehrane jer su rezultati postali vidljivi već nakon mjesec dana. Prvo je primijetila promjene na odjeći, a najljepši osjećaj je bio kada su drugi počeli primjećivati njezin napredak i davati komplimente. Imajući privatnog trenera koji vodi cijeli koncept treninga, Helena se osjeća zadovoljnije.

DANIJEL VUKOVIĆ, inače se bavi parketarstvom, a slobodno vrijeme odlučio je posvetiti dobrom treningu. Trenira tri mjeseca, a prednosti koje ističe nakon treninga su poboljšani izgled, samopouzdanje te bolje spavanje i prehrana.  Počinje s zagrijavanjem, nakon čega slijedi rastezanje, pa tek onda glavni dio treninga. Samostalno određuje svoje treninge, posvećujući svaki trening određenom dijelu tijela.  Najčešće koristi tegove, sprave za leđa te bench press. Prve rezultate primijetio je nakon mjesec i pol dana.

Svaki korak prema boljem sebi je hrabrost. Ovdje, u našoj teretani, nema mjesta za sram ili strah. Svi smo jednako dobrodošli, bez obzira na početnu točku ili brzinu napretka. Treniramo radi sebe, za svoje zdravlje i dobrobit. U našoj zajednici, svatko ima svoje mjesto i podršku. – zaključno govori vlasnica Ivana Terzić Žulj.

Komentari
Prethodni članakZapočela obnova na jednom od najproblematičnijih dijelova autoceste A3 – upozorenje vozačima
Sljedeći članakDom kulture : Predavanje Krešimira Mišaka „Transhumanizam – ima li duha u stroju“